Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit skvělé jídlo z krup? Dejte šanci levné a chutné surovině, uvaříte z ní skvostný oběd i zdravou večeři

Jak připravit skvělé jídlo z krup? Dejte šanci levné a chutné surovině, uvaříte z ní skvostný oběd i zdravou večeři
ZDROJ: Imageprofessionals

Někteří je přípravují jen párkrát do roka – nejčastěji jako houbového kubu na Vánoce nebo je známe ze zabijačkové polévky. Mnohé strávníky kroupy však míjejí zcela. Z krup uvaříte kaši k snídani, kroupové rizoto k obědu nebo je připravíte jako přílohu či salát k večeři. Stát vás to bude minimum peněz i úsilí. A té muziky, co dostanete!

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouhou historii, dnes se na našich talířích příliš nevyskytuje. Jde přitom o lahodnou a levnou obilovinu, nenáročnou na přípravu. K dostání je v podobě tzv. vyčištěného obilného zrna, ze kterého byly obroušeny obalové vrstvy, tedy krup.

Jak vařit kroupy

U vaření ječných krup platí, že čím větší kroupy, tím delší doba varu. Před samotným vařením je třeba kroupy probrat a odstranit kamínky nebo jiné nečistoty, které se mohly do balení dostat. Abyste dobu varu zkrátili, můžete je předem namočit do studené vody.

  1. Kroupy propláchněte ve studené vodě.
  2. Nasypejte je do velkého hrnce – počítejte s tím, že kroupy během vaření pění a také až třikrát zvětší svůj objem.
  3. Zalijte asi třemi díly vody, přiklopte poklicí a na mírném plameni vařte do změknutí. Větší kroupy se mohou vařit až jednu hodinu.

Co uvařit z krup?

Krupeto či kroupoto

Ječné kroupy mají neutrální chuť a lehce křupavou konzistenci, proto se hodí všude tam, kde byste použili rýži. Variací na naše české „rizoto“ je krupeto.

  • Připravte si základ na pokrm tak, jak jste běžně zvyklí a místo rýže přidejte uvařené kroupy.
  • Pokud ale chcete váš gastronomický um pozvednout na vyšší level, vyzkoušejte krupeto s králičí roládou podle námi vyzkoušeného receptu.

Polévky

Nejen kroupy, ale i drobnější krupky jsou zajímavou zavářkou do polévek. Můžete je přidat do vývarů nebo do hrstkové polévky. Pokud vám zbyde vývar z uzeného masa, přidejte do něj prolisovaný česnek, sušenou majoránku a uvařené kroupy. Vznikne chutná a rychlá uzená polévka, která vás v sychravých dnech zahřeje.

Kaše s kroupami, kaše z krup

  • Nastavovaná kaše je o tradiční jídlo lidové kuchyně. Je levné a navíc zasytí. Bramborová kaše se nastaví vařenými kroupami. Pokrmu kroupy dodají na výživové hodnotě a zajímavětší texturu. Podává se stejně jako klasická kaše z brambor.
  • Snídaňová kroupová kaše se připravuje podobně jako jiná „sladká“ kaše. Kroupy povařte ve dvou dílech vody a jednom dílu mléka spolu s kouskem másla, špetkou soli a trochou cukru. Podávat ji můžete se sušeným, čerstvým či kompotovaným ovocem, medem, sirupy nebo ořechy. 

Zabíjačkové hody

Ječné kroupy jsou jednou z důležitých surovin domácích zabiječek. Pokaždé se jich musí uvařit opravdu velké množství, protože kdo by si dokázal představit jelítko nebo černou polévku právě bez této obilniny? Kroupy dodávají zabijačkovým dobrotám strukturu, objem a texturu.

Staročeský houbový kuba

Houbový kuba nebo také černý kuba je prosté jídlo, které se u nás vařilo už ve středověku. Až později se tento pokrm objevil při oslavách křesťanských Vánoc. Do tradičního kuby patří kroupy, houby, majoránka, česnek a cibule.

  • Do tradičního jihočeského kuby patří houba s názvem stroček trubkovitý. Pravděpodobně podle lidového označení této houby – kuba, kubíček, získal tento pokrm svůj název.

Šoulet

Šoulet, někdy také označován jako kočičí svatba, je jednoduché, původně bezmasé jídlo. Jde o pokrm z krup, hrachu, smažené cibulky, ochucené česnekem a majoránkou.

  • Pochází z židovské kuchyně. Vařil se na Šabat, svátek míru a klidu, během kterého je zakázáno pracovat. V ten den nesmí lidé ani vařit, proto šoulet připravovaly už den předem. 
  • Šoulet mnoho podob. Místo hrachu se někdy používá také čočka nebo fazole.

Co jsou kroupy?

Jedná se o obroušená zrna ječmene. Obsahují část obalu a klíček. Existují různé velikosti – malé, střední, velké, dále krupky – lámanka a perličky.

  • Ze zrn ječmene se vyrábějí kroupy různých velikostí: kroupy (malé, střední či velké), perličky nebo lámanka
  • Jako vedlejší produkt při zpracování vzniká ječná mouka, krupice a otruby.
  • Na trhu se objevují i ječné těstoviny, pufované výrobky nebo vločky, které jsou často součástí müsli.
  • Pražený ječmen byl za války používán jako náhražka kávy.

Pěstování ječmene začalo pravděpodpobně okolo 5. až 4. století před naším letopočtem. Patří mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás, ale i ve světě.Pokrmy z této obilniny se objevily už ve indické, židovské, ale třeba i čínské mytologii.

  • Ječnou kaši pojídali i antičtí gladiátoři, kterým dodávala potřebnou energii a sílu. Tito siláci si proto vysloužili přezdívku „jedlíci ječmene“.
  • Kdysi odvar z ječmene také sloužil jako náhradní výživa kojenců nebo posilující nápoj pro nemocné.

Po 2. světové válce se ječmen přestal semílat téměř úplně. Nové odrůdy pšenice, které měly lepší pekařské vlastnosti, začaly tyto staré obiloviny vytěsňovat ze spíží. Dnes se ječmen používá převážně jako krmivo pro zvířata. Pro potravinářské účely se využívá jen malá část úrody, a i z té se většina zpracovává na slad. Dobrá zpráva je, že v supermarketu na kroupy určitě narazíte, jen musíte někdy víc hledat.

Co jste ještě nevěděli o kroupách?

  • Ječmen má zahřívací schopnosti, proto je vhodné ho konzumovat převážně v chladných podzimních a zimních dnech.
  • Až 84 % hmotnosti ječného zrna tvoří sacharidy.
  • Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
  • Je zdrojem vitamínu B1, B6 a kyseliny listové.
  • Dále je bohatý na minerální látky jako fosfor, vápník, draslík, hořčík, selen a železo.
  • Kroupy také obsahují křemík, který posiluje šlachy a vazy. Zpevňuje cévy a zlepšuje hojení ran.

Zdroje informací: Vitalia, BezpecnostPotravin, Vyhláška č. 18/2020 Sb.

Skryt pre seznam
Hunc
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč