Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jogurtový koláč s ořechy a rozinkami

Hustý řecký jogurt s medem a ořechy je pochoutka sama o sobě. Když jej navíc doplníte rozinkami, kořením a pomerančovou kůrou, získáte moučník hodný i řeckých bohů!

Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H10M
Pečení 1:10
Koláč Řecká

Ingredience

    • 250 g másla, změklého + na vymazání formy
    • 200 g krupicového cukru
    • 3 vejce
    • 400 g hladké mouky
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 200 g jogurtu řeckého typu + k podávání
    • 1 lžička vanilkového cukru nebo vyškrábnutá semínka z 1/2 vanilkového lusku
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • 1 pomeranč, šťáva a nastrouhaná kůra
    • 100 g vlašských ořechů, nasekaných
    • 120 g tmavých rozinek, propláchnutých
    • med k podávání

Příprava jídla

1 Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce. Po částech a na nižší otáčky zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem. Přidejte jogurt, vanilku, skořici, hřebíček a pomerančovou šťávu a kůru a dobře promíchejte.

2 Rozpalte troubu na 180°C. Smíchejte ořechy a rozinky. Dortovou formu o průměru 20cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta vlijte do formy, uhlaďte a posypte polovinou směsi ořechů a rozinek. Vlijte zbylé těsto a ozdobte druhou polovinou směsi.

3 Formu přesuňte do trouby a pečte 40 minut. Poté přikryjte povrch alobalem a pečte ještě 20–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá a těsto po stlačení prstem nepruží. Nechte zchladnout na mřížce, teprve potom vyjmě- te z formy a nakrájejte na dílky. Podávejte s kopečkem jogurtu a zakápnuté medem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladká odměna za vysvědčení

Přidat komentář