Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jordánské plněné vinné listy s rajskou omáčkou a jehněčími kotletkami

„Tohle jídlo se podává při zvláštních příležitostech, všechno se rozloží na jeden velký tác a kolem se shromáždí celá rodina,“ vysvětluje Jordánec Leoš Jordan.

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H30M
Vaření 1:30
Maso

Ingredience

    • 4 velká masitá rajčata, nakrájená na silnější plátky
    • 8 jehněčích kotletek
    • 4 větší brambory, oloupané a nakrájené na plátky (nemusí být)
    • sůl
    • 500ml rajčatového pyré (passaty) 

    NA PLNĚNÉ LISTY

    • 2 hrnky krátkozrnné rýže
    • 250 g mletého hovězího masa
    • 1/2 hrnku olivového oleje
    • 1 lžíce soli
    • 1/2 lžičky mletého pepře
    • 1 lžička mletého nového koření
    • 500 g vinných listů (čerstvých nebo nakládaných)

    K PODÁVÁNÍ

    • nasekané bylinky (petrželka, koriandr...), chléb pita a řecký jogurt

Příprava jídla

1 Na plněné listy namočte rýži na 20 minut do vody, pak ji propláchněte, nechte okapat a smíchejte s mletým masem, olejem, solí a kořením. Z vinných listů odstraňte stonky, opláchněte je a naplňte – na každý naneste proužek masovo-rýžové náplně, z kratších stran ji překryjte okrajem listu a potom po delší straně zabalte a dobře utáhněte. Pokračujte do spotřebování náplně, pár listů nechte volných.

2 Dno hrnce pokryjte volnými listy, na ně rozložte plátky rajčat, kotletky a bramborové plátky, chcete-li. Osolte. Pak vše pokryjte v stejnoměrné vrstvě naplněnými listy. Zalijte vodou, aby sahala do půlky hrnce, při vysoké teplotě přiveďte k varu a vařte 10 minut.

3 Mezitím passatu smíchejte v jiném rendlíku s 500ml vody a přiveďte k varu. Potom vroucí směsí zalijte hrnec s listy, ztlumte a při nízké teplotě nechte vařit (a zároveň odpařit vodu), aby byla rýže v listech uvařená a maso měkké. Potom rozložte na tác plněné listy, na ně rajčata, brambory a maso, posypte bylinkami a podávejte s chlebem pita a řeckým jogurtem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

Košarí

Přidat komentář