Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kančí Stroganoff

Tradičně se dělá z hovězí svíčkové a se žampiony, ale k divočákovi pasují lesní houby přece jenom lépe.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Maso Středoevropská

Ingredience

    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 střední červená cibule, nadrobno
    • 1 stroužek česneku, na tenké plátky
    • 300 g kančí pečeně nebo panenky, nakrájené na medailonky či nudličky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • 250 g směsi pevných lesních hub, očištěných a pokrájených na menší kousky
    • svazek hladkolisté petrželky, lístky a stonky zvlášť, nasekané
    • 1 lžíce másla
    • 2 lžíce brandy
    • nastrouhané kůra z 1/2 biocitronu
    • 150 ml crème fraîche
    • 4–6 malých nakládaných okurčiček

    NA BRAMBOROVÉ DUKÁTKY

    • 500 g drobných brambor s pěknou slupkou (nejlépe varný typ B)
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička nasekaného rozmarýnu

Příprava jídla

1 Brambory nakrájejte na plátky, osote, posypte rozmarýnem, pokapejte olejem a promíchejte. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut dozlatova.

2 Mezitím na středním plameni rozehřejte pánev. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a česnek a míchejte 8 minut, až změknou a zezlátnou. Sejměte z ohně, děrovanou sběračkou vyberte zeleninu a odložte ji stranou.

3 Maso osolte, opepřete, poprašte paprikou a vše dobře promíchejte. Vraťte pánev na oheň, zvyšte plamen a přilijte lžíci oleje. Vhoďte maso a opékejte dozlatova. Pak přidejte houby a petrželkové stonky. Míchejte dalších pár minut, pak vsypte opečenou cibuli s česnekem, přidejte máslo, přilijte brandy a promíchejte. (Nyní nastává chvíle, kdy byste mohli flambovat, ale není to nutné, viz Něco navíc.) Zahřívejte ještě 1–2 minuty a pak vmíchejte citronovou kůru a většinu crème fraîche. Asi minutu vařte, pak případně dosolte.

4 Podávejte s pečenými plátky brambor, ozdobenými zbylým crème fraîche, petrželkou a plátky nakládaných okurčiček.

NĚCO NAVÍC

Flambování není pro dokončení kančího Stroganoff nezbytně nutné, ale dodá pokrmu zajímavou chuť, a navíc vypadá opravdu efektně. Brandy zahřátou na asi 50 °C nalijte na pokrm a zapalte. (Profíci to dělají nakloněním pánve ke straně, kdy vzlínající alkoholové páry chytnou od plynového hořáku, vy to ale raději nezkoušejte a pomozte si sirkou či zapalovačem.) Plameny po pár minutách samy zhasnou, až vyhoří všechen alkohol a s ním i přebytečný tuk.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kančí segedín

Kančí roláda s bylinkami a pancettou

Nadivoko!

20 zvěřinových receptů

Přidat komentář