Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapr na hořčici s bramborovým salátem

Společně s Radkem Šubrtem vás přesvědčíme, že ikonická ryba českých Vánoc si zaslouží častější přítomnost na našem talíři než jenom jednou ročně. Využijte blížících se výlovů rybníků a dopřejte si chutné čerstvé kapří maso v neotřelé úpravě. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT10M
Opékání 0:10
Maso

Ingredience

    • 1 kapr (vyřezané 2 celé filety, s kůží nebo bez)
    • šťáva z 1/2 citronu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 lžíce olivového oleje + na opékání
    • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
    • 1 biocitron, na tenké plátky či klínky
    • brokolice vařená na páře + máslo k podávání

    NA OMÁČKU

    • 1 lžíce másla
    • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
    • 100ml bílého vína
    • 1 lžička hladké mouky
    • 300ml rybího vývaru (ze žeberních kostí a odřezků z filetů)
    • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
    • 100ml smetany ke šlehání

    NA SALÁT

    • 800g salátových brambor (varný typ A), nakrájených na kostičky
    • 2 lžíce másla
    • 2 snítky tymiánu, lístky odrhnuté
    • 2 lžíce nakládaných sušených rajčat, okapaných a nakrájených na kousky
    • 2 lžíce nasekané pažitky

     

Příprava jídla

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a odložte.

2 Filety nakrájejte na porce, pokapejte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Smíchejte olivový olej a hrubozrnnou hořčici, potřete porce ryby a dejte do chladničky na 1–2 hodiny marinovat.

3 V pánvi vyložené pečicím papírem (aby se maso nepřichytávalo a potom nerozpadalo) rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm porce kapra asi 5 minut z každé strany. S kaprem opékejte i plátky či klínky biocitronu.

4 Na omáčku v rendlíku na másle opékejte šalotku asi 4 minuty dosklovita. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Zaprašte moukou, míchejte asi 1 minutu a zalijte vývarem. Přidejte hořčici, rozšlehejte metličkou a vařte 10 minut, až omáčka zhoustne. Zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.

5 V rendlíku rozehřejte máslo, přisypte nakrájené lístky tymiánu a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a uvařené brambory. Zlehka promíchejte a stáhněte z ohně. Osolte, vmíchejte pažitku a ihned podávejte s porcemi kapra, brokolicí krátce prohřátou na másle a přelité omáčkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Choucroute s kaprem, klobáskou a pancettou

reklama

Přidat komentář