Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelová zmrzlina s mořskou solí
Karamelová zmrzlina s mořskou solí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelová zmrzlina s mořskou solí

4.2/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4186 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 215 g
Tuky 326 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samotná karamelová zmrzlina je vynikající. Sladká, smetanová, hedvábná... Pokud ale přidáte mořskou sůl změní se v opravdu nadpozemský zážitek! Kombinace sladkého a slaného je totiž silně návyková. Dejte si na výběru soli skutečně záležet a použijte kvalitní, skvělá je třeba bretaňská sůl z Guérande, solný květ z Mallorky nebo uzená maldonská, která dodá mírně kouřový nádech.

Suroviny

mléko 300 ml
pokojová teplota
sůl mořská 4 g

Postup

1

Do rendlíku nalijte 250 ml smetany a přiveďte těsně pod bod varu. Udržujte ji dostatečně teplou – díky tomu se pak snáze spojí s karamelem. Smetanu můžete ohřát také v mikrovlnné troubě. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, v níž se bude zmrzlina později chladit, a navrch mísy položte síto.

2

Do hrnce se silným dnem vsypte tenkou vrstvu cukru, asi tak 2 lžíce, a na mírném ohni zahřívejte. Když se cukr začne rozpouštět, vsypte další dávku a takto postupujte, až cukr spotřebujete všechen. V průběhu můžete karamel míchat malými kroužky: cukr se většinou rozpouští rychleji ve středu než po okrajích, mícháním pomůžete rovnoměrnému rozpouštění.

3

Jakmile je všechen cukr v hrnci, nechte karamel dojít do jantarové barvy. Hlídejte, aby se nespálil! Navlékněte si kuchyňskou rukavici a chráněnou rukou opatrně přilévejte horkou smetanu – karamel bude bublat a prskat. Míchejte. Když karamel pojme smetanu, přilijte mléko. Pokud se v karamelu udělaly tvrdé hrudky, nic se neděje – ztlumte oheň a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Občas zamíchejte. Vsypte sůl.

4

V další míse rozšlehejte žloutky. Část vřelé karamelové směsi vlijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s karamelovou směsí, vlijte vše zpátky do hrnce.

5

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

6

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže. Před podáváním nechte povolit.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč