Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

„Neobvyklému krému z kaštanového pyré v kombinaci se slaným karamelem, rozplývajícími se pusinkami, nadýchanou šlehačkou a křupavými oříšky se jen těžko odolává. Při vymýšlení receptu mi byl inspirací slavný francouzský dezert Mont Blanc. Trochu jsem si zjednodušila přípravu a vylepšila ho karamelem a oříšky. Takhle si představuju vrchol blaha,“ popisuje vznik receptu naše kolegyně Martina Zajícová. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4 poháry
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Pečení 2:00
Pohár

Ingredience

    NA SNĚHOVÉ PUSINKY

    • 2 bílky
    • 125g krupicového cukru

    NA KARAMELOVÉ OŘECHY

    • 150g pekanových ořechů, nasekaných
    • 2 lžíce krupicového cukru

    NA SLANÝ KARAMEL

    • 100g krupicového cukru
    • 100ml smetany ke šlehání (33%) 20g másla
    • 1 lžička mořské soli nebo podle chuti

    NA KAŠTANOVÝ KRÉM

    • 375g krémového sýra
    • 200g slazeného kaštanového pyré (pokud koupíte mražené, tak povolené)
    • 1/3 vanilkového lusku, vyškrábnutá dřeň
    • špetka strouhaného muškátového oříšku

    NA DOKONČENÍ

    • 250ml smetany ke šlehání (33%), ušlehané 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte cukrářský sáček a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout.

2 Ořechy nasypte na pánev, zasypte cukrem a zahřívejte na středním plameni, dokud cukr nezačne karamelizovat (hlídejte, ať se nespálí, zhořkl by!). Ořechy míchejte, aby se všechny pěkně obalily v karamelu. Potom je přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout.

3 Všechny ingredience na slaný karamel dejte do rendlíku, přidejte 2 lžíce vody, přiveďte k varu, ztlumte a nechte na mírném plameni za občasného promíchání bublat, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a nechte vychladnout.

4 Krémový sýr, kaštanové pyré, dřeň z vanilkového lusku a muškátový oříšek dejte do mísy a vše prošlehejte dohladka.

5 Do poháru postupně vrstvěte kaštanové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu), slaný karamel a ořechy. Celý pohár završte šlehačkou, velkou pusinkou a karamelovým přelivem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tatarák s červenou řepou

Blesková kokosová kari polévka s nudlemi

Skořicoví šneci

Slepice na paprice

reklama

Přidat komentář