Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s cibulí a camembertem

Roztékající se sýr = rozkoš

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo Francouzská

Ingredience

    • 450 g kulatého camembertu v celku, ne zcela vyzrálého
    • 70 g pancetty, nakrájené na kostičky
    • 2 cibule, nakrájené na tenká kolečka
    • 1 lžíce lístků tymiánu, odrhnutých + na posypání
    • sůl
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 200 ml suchého bílého vína
    • 2x 230 g listového těsta, rozváleného
    • 1 stroužek česneku, nakrájený na sirky
    • 1 vejce, rozšlehané na potření
    • mouka na podsypání (podle potřeby)

     

Příprava jídla

1 Vyndejte sýr z obalu, dejte jej na podložku a vložte do mrazáku, kde počká, dokud na něj nedojde řada.

2 Na rozpálené pánvi opečte ve vlastním tuku pancettu dokřupava. Pak ji vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve po pancettě dejte cibuli, tymián a sůl a opékejte. Po pěti minutách přidejte cukr a za občasného míchání opékejte na mírnějším ohni 20–25 minut, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje.

3 Zvyšte plamen. Do cibule nalijte víno a nechte prudce bublat, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Odstavte z ohně. Vmíchejte pancettu a nechte zchladnout.

4 Na pečicím papíru rozmotejte listové těsto, položte na něj obrácený větší dezertní talíř a vyřízněte kruh. Druhý plát těsta rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše a vykrojte také do kruhu, ale širšího cca o 2–3 cm. Případně můžete těsto jen vyválet dokulata.

5 Vyndejte sýr z mrazáku a zapíchejte do něj pomocí ostrého nože kousky česneku. Sýr přendejte do středu menšího kruhu. Na sýr navrstvěte karamelizovanou cibuli, posypte
tymiánem navíc.

6 Rozšlehaným vejcem potřete okraj spodního kruhu těsta, kolem sýra ponechte cca 2–3 cm volného místa. Druhý kruh těsta přetáhněte přes sýr, okraje pevně spojte a přehněte do středu, aby vznikl lem. Ten důkladně po celém obvodu koláče stlačte vidličkou, vznikne tak vzor a zabráníte vytečení. Potřete zbytek koláče vejcem a pomocí ostrého nože naznačte zdobné linky, dejte ale pozor, abyste neprořízli těsto skrz.

7 Troubu předehřejte na 200 °C. Koláč vložte do trouby na 30–35 minut a pečte, dokud není na povrchu zlatý. Vyndejte koláč z trouby, vložte na talíř a nechte 10 minut odpočívat, teprve pak zakrojte. Sýr uvnitř by měl být tekutý, servírujte jej tedy klidně se lžící.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fondue s růžičkovou kapustou

Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Raclette z trouby s celerovou remuládou

Přidat komentář