Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fondue s růžičkovou kapustou

Do rozpuštěného sýra nemusíte namáčet jen chleba. Růžičková kapusta je mnohem zdravější, v kombinaci se slaninou navíc dodá fondue další chuťový rozměr.

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 500 g menší růžičkové kapusty
    • 100 g plátkové slaniny
    • 1/2 lžíce olivového oleje
    • 220 g nastrouhaného emmentaleru
    • 220 g nastrouhaného gruyèru
    • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
    • 240 ml suchého bílého vína
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • 1 lžíce třešňovice (lze vynechat)
    • chleba na kostky na namáčení

Příprava jídla

Troubu rozehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě rychle povařte růžičkovou kapustu asi 2 minuty, slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Nechte dobře okapat. Plátky slaniny překrojte na menší kousky podle počtu kapustiček. Kapustičky zabalte do slaniny a zajistěte párátkem nebo špejlí, chcete-li pak pomocí špejle kapustičky rovnou namáčet ve fondue. Pokapejte je trochou olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě 15–20 minut.

2 Mezitím nastrouhané sýry promíchejte se škrobem. V silnostěnném těžším hrnci smíchejte víno a prolisovaný česnek a přiveďte na pomalém plameni téměř k varu. Pak postupně vsypte za důkladného míchání emmentaler. Postupujte po dávkách, další sýr přidávejte, až když se předchozí dávka úplně rozpustí. Totéž zopakujte s gruyèrem. Na závěr vmíchejte pálenku.

3 Obsah hrnce přilijte do nádoby na fondue a umístěte nad zdroj tepla, bez něj fondue rychle tuhne. Kolem rozmístěte kostičky chleba a kapustičky obalené slaninou a podávejte. Každý stolovník si svůj kousek namočí v horkém sýru.

NĚCO NAVÍC

Fondue můžete připravit i ve vodní lázni, a zabránit tak riziku, že se sýry s vínem nespojí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Koláč s cibulí a camembertem

Raclette z trouby s celerovou remuládou

Přidat komentář