Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 8 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT2H
Pečení 2:00
Koláč

Ingredience

    • 250g hladké mouky
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1/4 lžičky kypřicího prášku
    • 180g másla, studeného
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    NA NÁPLŇ

    • 1 vanilkový lusk
    • 2 svitky skořice
    • 250ml smetany ke šlehání (min. 30%)
    • 8 hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
    • 35g hladké mouky
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • 275g krupicového cukru

    NA PEKANOVOU DROBENKU

    • 75g hladké mouky
    • 1 lžička mleté skořice
    • 90g třtinového cukru
    • 80g másla, rozpuštěného
    • 60g pekanových ořechů, nasekaných nahrubo

     

Příprava jídla

Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice. 

Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou. 

Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.

V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily. 

Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.

Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelky s jablečným moštem

Kávové crème brûlée s čokoládou

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Přidat komentář