Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karamelky s jablečným moštem

Tyhle karamelky se tváří obyčejně, ale až ochutnáte! Ach! Jemně slané, hedvábně sladké a hlavně skrz naskrz báječné!

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na asi 50 karamelek
Doba přípravy: Do 10 minut
+ chlazení
PT1H
Vaření 1:00
Cukroví

Ingredience

    • 1l jablečného moštu (nejlépe čerstvý, nefiltrovaný)
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 2 lžičky vločkové soli
    • 115g másla, změklého
    • 200g krupicového cukru
    • 110g třtinového cukru
    • 80ml smetany ke šlehání (min. 30%)
    • rostlinný olej na potření nože

     

     

Příprava jídla

1 Mošt vlijte do hrnce a svařte na pouhých 100ml. Trvá to okolo 40 minut. Čtvercovou dortovou či zapékací formu o velikosti 20x20cm vyložte pečicím papírem. Skořici a sůl smíchejte v misce.

2 Do svařeného moštu vmíchejte máslo, oba cukry a smetanu. Vraťte hrnec na plotnu a na středním až silném plameni vařte, dokud na cukrářském teploměru neuvidíte 123°C/253°F. (Pokud ho nemáte, postavte na linku misku s ledovou vodou a kápněte do ní karamelovou směs. Při správné teplotě vznikne tuhá, ale formovatelná hmota.) 

3 Následně odstavte hrnec z plotny a vmíchejte sůl se skořicí. Vlijte karamel do připravené formy a nechte zchladnout a ztuhnout (trvá to přibližně 2 hodiny, v lednici to půjde rychleji). Pomocí pečicího papíru karamel vyjměte a nakrájejte ho ostrým, lehce naolejovaným nožem na kousky (nůž potírejte olejem před každým říznutím). Karamelky zabalte do celofánu jako bonbony a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlépe v lednici. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kávové crème brûlée s čokoládou

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Zmrzlina s karamelem a lámaným griliášem

Přidat komentář