Lilky, papriky a granátové jablko, to je přímo esence orientální kuchyně. Nepodceňte fázi opékání a nebojte se zeleniny zbarvené až dočerna, právě ta dává jídlu jedinečnou chuť.
Suroviny
Postup
Lilek a papriky opečte podle svých možností pod grilem v troubě, na grilu nebo na hořáku plynového sporáku, až slupka lilku i paprik zčerná a naskáčou na ní puchýřky. (V troubě pod grilem to bude trvat asi 20 minut.)
Zčernalé lilky položte na plech a nechte cca 20 minut vychladnout. Papriky uzavřete na 20 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařily. Pak z nich stáhněte slupku a odstraňte stopky a semeníky. Papriky nahrubo nasekejte a dejte do mísy.
Pomocí lžíce vydlabejte z vlažných lilků dužinu, odstraňte zbytky slupky, a pokud je to třeba, nechte dužinu okapat. Pak ji nakrájejte na kousky a přidejte do mísy k paprikám. Zlehka promíchejte.
Přidejte nasekanou petržel, podrcený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, skořici, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře společně promíchejte, aby se všechny přísady a chutě propojily.
Ochucenou zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na velký, široký talíř nebo tác. Pokapejte štědře melasou z granátových jablek, posypte lístky petrželky a navrch nasypte zrnka granátových jablek.
NĚCO NAVÍC
Pokud zeleninu opékáte přímo na hořáku plynového sporáku, umístěte kolem plotýnky s hořákem alobal. Usnadníte si tak úklid a čištění, zelenina při opékání výrazně prská.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media