Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na česneku a rozmarýnu & špenátová polenta
Králík na česneku a rozmarýnu & špenátová polenta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na česneku a rozmarýnu & špenátová polenta

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2022 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 155 g
Tuky 119 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík si vaši pozornost zaslouží nejen pro své výživové hodnoty. Stačí dobrý recept a je z něj opravdová delikatesa.

Suroviny

zhruba 1,5kg, rozdělený na 6–8 dílů
olivový olej 2 PL
česnek 8 stroužků
4 nastrouhané, 4 oloupané ale vcelku
rozmarýn 5 snítek
z toho 2–3 otrhané a lístky nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na špenátovou polentu
mléko 320 ml
plnotučné
sůl vločková
polenta 160 g
hrubé či střední (jen v nouzi instantní)
velké
nastrouhaný najemno

Postup

1

Králičí díly dejte do pekáče. V misce smíchejte olivový olej, bílé víno, 4 nastrouhané stroužky česneku, nasekané lístky rozmarýnu, osolte a opepřete. Přelijte přes králíka a párkrát díly obraťte v marinádě. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do chladu marinovat aspoň na 1 hodinu, ale lépe na 3–4 hodiny. Z chladničky vyndejte cca 30 minut před pečením. Troubu předehřejte na 200°C.

2

Do pekáče vložte zbývající česnek a snítky rozmarýnu, přilijte 125ml vody. Pečte asi 40–45 minut, díly obracejte cca každých 10 minut. Chcete-li, aby maso chytlo barvu, zapněte na posledních 5 minut gril. Přední nohy a díly s tenčím masem lze vyndat z trouby dříve, dosáhnou-li uvnitř 71°C (bez teploměru – šťáva vytékající po zapíchnutí špejle do nejsilnější části má být čirá, maso se dobře odděluje od kostí). Díky kontrole teploměrem bude králík dobře upečený, ale ne vysušený. Jezte se špenátovou polentou a výpekem, ozdobené čerstvým rozmarýnem. 

3

Na polentu v rendlíku s těžkým dnem přiveďte k varu mléko a máslo s 1 litrem vody. Vmíchejte 1,5 lžičky soli. Pak postupně přisypávejte polentu a stále míchejte met- lou. Stáhněte oheň na velmi mírný, zakryjte a dál vařte polentu 25–30 minut, aby byla hustá, nadýchaná a začala se oddělovat od stěn nádoby. Občas promíchejte, aby se polenta nepřichytila. Pak odstavte a do polenty vmíchejte baby špenát a parmazán a podle chuti dosolte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč