Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky
Králík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na smetaně a rozmarýnu s bylinkovými knedlíky

3.5/5 Počet hodnocení: 2
Do dvou hodin Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7380 kcal
Bílkoviny 357 g
Sacharidy 660 g
Tuky 333 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemnému králičímu masu společnost smetanové omáčky a aromatických bylinek vyslověně svědčí. K masu jsme přidali bobkový list a rozmarýn, do knedlíků zase najemno nasekanou petrželku. Abychom podtrhli jarní ladění receptu na králíka na smetaně, přidali jsme ještě zelený chřest. 

Suroviny

bez hlavy, naporcovaný na 6–7 dílů
sůl
pepř
čerstvě mletý
ančovičky (konzerva) 6 ks
ančovičky v oleji, nasekané + trocha oleje z nich na opékání
nadrobno nakrájené
česnek 3 stroužky
podrcené
jemně pálivá, lze vynechat + na ozdobení
vývar zeleninový 500 ml
nebo kuřecí
zbavený dřevnatých konců
Na knedlíky
nebo housky, nakrájené na kostičky
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl
mléko 150 ml
krupička dětská 50 g
petrželka 1 hrst
hladkolistá, jemně nasekaná, nebo spařené a vymačkané mladé lístky kopřiv
rozpuštěné

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Králíka jemně osolte (jídlo později značně osolí i ančovičky) a opepřete.

2

Z oleje z ančoviček trochu odeberte a rozehřejte jej v litinovém hrnci, pekáči nebo jiné nádobě s těžkým dnem vhodné do trouby. Opečte díly masa na oleji ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.

3

Do hrnce vsypte cibuli a na mírném ohni opékejte asi 10 minut, pak přidejte česnek a chilli, pokud používáte, a ještě 5 minut restuje. Maso vraťte do hrnce, zalijte vývarem, přidejte bobkový list a rozmarýn.

4

Zakryjte, vložte do trouby a pečte asi hodinu. Pak odklopte a ještě dalších 30 minut pečte, aby králík zezlátl.

5

Připravte knedlíky. Dejte do mísy nakrájené pečivo. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky rozkvedlejte v mléce, osolte a přilijte k pečivu. Vsypte krupičku a petrželku či upravené kopřivy. Do směsi jemně vmíchejte sníh a nechte 20 minut v chladu odležet.

6

Pak navlhčenýma rukama tvořte kulaté kned- líky zhruba o velikosti tenisových míčků, bude jich 8–10 podle velikosti. Položte knedlíky na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby
ke králíkovi. Pečte 15 minut nebo dozlatova.

7

Jakmile je maso měkké, vylovte z pekáče bobkový list a snítky rozmarýnu, vlijte smetanu a vmíchejte ančovičky.

8

Zblanšírujte chřest: hoďte jej do vroucí osolené vody, povařte, aby byl na skus a pak prudce zchlaďte v ledové vodě, tak si zachová krásně zelenou barvu. Uvařený a okapaný chřest nakrájejte na špalíky a vložte do omáčky. Vraťte pekáč na chvíli do trouby, aby se všechno společně prohřálo.

9

Podávejte spolu s upečenými knedlíky. Pokud chcete, můžete zdobit chilli papričkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč