
Křupavé paličky se zeleninovými hranolky
Kuřecí paličky jako z KFC jsou něco, čemu se říká ‚guilty pleasure‘ – jsou strašně lákavé, ale také ukrutně nezdravé. A tak jsme recept na klasické smažené kuře trochu upravili – ostrá chuť a křupavost zůstala, ale kalorie výrazně ubyly.
Ingredience
- 4 bílky
- 240 g jáhlových vloček
- 2 lžičky sušených italských bylinek
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- sůl
- 6 kuřecích paliček, bez kůže
- olivový olej (nejlépe ve spreji)
- 200 g hustého jogurtu řeckého typu
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1–2 lžíce omáčky sriracha
- 1 okurka, nakrájená podélně na čtvrtiny a potom na špalíčky
- svazek ředkviček, nakrájených na čtvrtky
- 1–2 mrkve, nakrájené podélně na čtvrtiny a potom na špalíčky
- 1–2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na špalíčky
NA DIP
NA ZELENINOVÉ HRANOLKY
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Bílky dejte do misky a prošlehejte je s trochou vody. V druhé misce promíchejte jáhlové vločky, italské bylinky, papriku, kajenský pepř a sůl. Kuřecí paličky nejdříve obalte v rozšlehaném bílku a poté ve směsi jáhlových vloček a koření. Proces zopakujte, aby měly kuřecí paličky dvojitý obal. Obalené kuřecí paličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 40 minut, zhruba v polovině je otočte. Potom paličky postříkejte nebo pokapejte olejem a dejte ještě na 10 minut péct.
2 Na dip promíchejte jogurt, česnek a omáčku sriracha (pokud nemáte rádi příliš pálivé, přidávejte ji po částech a ochutnávejte). Dip dejte do mističky, nakrájenou zeleninu vyskládejte do kelímku a podávejte spolu s dipem ke kuřeti.
Přidat komentář