Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůtí roláda s pecorinem a citronovým dipem

Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete ji udělat na sto a jeden způsob!

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8–10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H15M
Pečení 1:15
Maso Italská

Ingredience

    • 1 krůtí prso (cca 1,2 kg), nejlépe s kůží (pokud nebude s kůží, tak plus 100 g plátků pěkné anglické slaniny na obalení)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • malý svazek hladkolisté petrželky, listy
    • nasekané + velká hrst na dokončení 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 80 g strouhaného pecorina (parmazánu)
    • 200 ml panenského olivového oleje
    • 2 cibule, nakrájené na měsíčky
    • 200 ml drůbežího vývaru
    • 80 ml růžového vína
    • 80 ml balzamikového octa
    • 2 puky červené čekanky (radicchio), rozebrané na listy a natrhané nahrubo

    NA DIP

    • 1 žloutek
    • 25 ml citronové šťávy
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 150 ml jemného olivového oleje
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • svazek pažitky

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kůží dolů a nožem prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte a rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte. Osolte a opepřete.

2 Smíchejte petrželku, česnek, pecorino a 2 lžíce olivového oleje, osolte a rozprostřete na vnitřní stranu plátu masa. Zarolujte, přičemž konce zahrnujte dovnitř, aby náplň neunikla. Pokud jste nedostali krůtí prso s kůží, zabalte ho do slaniny. Roládu upevněte kuchyňským provázkem.

3 Cibuli dejte do pekáčku, na ni položte roládu, potřete 1 lžící olivového oleje a osolte a opepřete i zvenčí. Podlijte vývarem a vínem a pečte zhruba 1 hodinu za občasného přelévání vypečenou šťávou.

4 Mezitím si připravte dip. Promíchejte žloutek, citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání přikapávejte a pak tenkým pramínkem přilévejte olej. Do husté majonézy přimíchejte citronovou kůru, pažitku, osolte, opepřete a dejte do chladničky.

5 Vyjměte upečenou roládu a cibuli z pekáčku a zakryté alobalem nechte 15 minut odpočívat. Šťávu v pekáčku přiveďte k varu a vařte 5 minut, až se zredukuje. Zašlehejte polovinu octa a 80 ml oleje. Osolte a sejměte ze sporáku.

6 Zbylý ocet a olej prošlehejte na zálivku, osolte a promíchejte s radicchiem a petrželkou. Podávejte s roládou, cibulí a šťávou, doplněné citronovým dipem.

Jak udělat plát na roládu?

  • Roláda. Větší část krůtího prsa je vysoký díl libového masa, který se proto snadno vysouší. Nejefektivnější je zpracovat ho celé na roládu. Díky nádivce zůstane krůtí maso pěkně šťavnaté.
  • Metoda. Prso položte na pracovní plochu kůží dolů a prořízněte směrem od nejsilnější části vodorovně napůl, ale nedokrojte, pak rozevřete jako knihu. Mírně naklepejte a stejnoměrně zploštěte.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krůtí roláda s pomerančovým máslem

Sýrové krůtí miniřízečky s kořeněnými hranolky

Přidat komentář