OBCHOD

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

„Na jednu z nejznámějších mexických omáček je asi tolik receptů jako na vaši svíčkovou. Tohle je ale můj zamilovaný!“, říká usměvavá Mexičanka Alondra Maldonado. My jen dodáváme, že pokud máte rádi chili con carne, pak si zamilujete i tenhle zemitý kuřecí pokrm. Podávejte jej s omáčkou a červenou rýží.  

Vydání: 2016/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 1:15
Kuře

Ingredience

    • 1 celé kuře, rozporcované
    • 1/4 cibule
    • 1 stroužek česneku
    • 1/4 lžičky soli

    NA OMÁČKU MOLE

    • 1/2 banánu plantain
    • oříšky (60g arašídů, 25g neloupaných mandlí, 60g pekanových ořechů)
    • 125g rozinek, propláchnutých
    • po 2 papričkách ancho, pasilla a chipotle
    • 50g sezamových semínek + na ozdobení
    • 80g cibule, na půlky
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 1 tortilla
    • 1 plátek bagety
    • koření (2 kuličky pepře, špetka mletého anýzu, 2 hřebíčky, 1 svitek skořice)
    • 1,5 lžíce rostlinného oleje
    • 2 sušenky BeBe
    • 40g tmavé čokolády
    • 1 lžíce hnědého cukru + sůl

    K PODÁVÁNÍ

    • tortilly plněné strouhaným čedarem a fazolemi, guacamole

    ČERVENÁ RÝŽE

    • 200g dlouhozrnné rýže
    • 850ml kuřecího vývaru
    • 250g rajčat, nakrájených nahrubo
    • 1/4 velké cibule, nakrájené nahrubo
    • 1 stroužek česneku, nahrubo
    • sůl podle chuti
    • 60ml rostlinného oleje
    • 1/2 mrkve, na malé kostičky
    • 40g fazolových lusků, na špalíčky
    • 40g hrášku
    • 40g zelené papriky, na proužky
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky 

Příprava jídla

1 Kuře vložte spolu s ostatními ingrediencemi do hrnce, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte na mírném plameni vařit 40–60 minut (vývar přeceďte a uchovejte na omáčku i na rýži).

2 Na pánvi nasucho postupně opečte vše od banánu (ten jediný zůstává v pánvi po celou dobu) až po plátek bagety. Rozinky a papriky nechte jen nafouknout. Papriky zbavte stopky a semínek.

3 Banán oloupejte a nakrájejte na plátky. Orestované suroviny vraťte do pánve a zalijte částí vývaru. Přidejte koření a nechte 15 minut stát.

4 Obsah pánve rozmixujte na hladký krém. V rendlíku rozpalte olej a krém na něm orestujte. Ztlumte a za občasného míchání zvolna vařte 40 minut.

5 Omáčku podle chuti dosolte a případně zřeďte vývarem. Vmíchejte čokoládu s cukrem, rozdrobené sušenky a nechte ještě 10–15 minut vařit. 

6 Na talíře rozdělte rýži a kuře, přelijte omáčkou mole a posypte sezamem (může být i opražený). Podávejte s tortillami s čedarem a fazolemi a s guacamole

ČERVENÁ RÝŽE

Rýži propláchněte a nechte okapat. Papriku nakrájejte na proužky. Vodu nebo vývar rozmixujte s rajčaty, cibulí, česnekem a solí, směs přeceďte do hrnce a vařte asi 10 minut. V jiném hrnci rozehřejte olej, vsypte rýži a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Přidejte mrkev a fazolky a orestujte. Přidejte hrášek, rajčatovou omáčku, papriku a petrželku. Přiklopte pokličkou, zmírněte plamen a duste 30 minut. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sopa de tortilla

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Guacamole

Ceviche z bělomasé ryby

Přidat komentář