Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sopa de tortilla

Jednoduchá polévka, jejímž základem jsou rajčata a chilli papričky. Svůj název získala díky tortillám – když zbyly a uschly, zužitkovaly se jako vložka do polévky. 

Vydání: 2016/1
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 0:50
Polévka

Ingredience

    • 1 sušená chilli paprika pasilla (koupíte ji např. na viva-la-vida.cz)
    • 1kg rajčat
    • 1/2 velké cibule, nakrájené nahrubo
    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • 1/2 lžičky sušené máty (viz Něco navíc)
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    K PODÁVÁNÍ

    • 8 malých kukuřičných tortill
    • olej na smažení
    • 1 avokádo
    • 120g fety nebo čedaru
    • 6 naložených papriček chipotle
    • 1 lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany

    NA NALOŽENÉ PAPRIČKY CHIPOTLE

    • 100g sušených papriček chipotle
    • 240ml bílého vinného octa
    • 3 lžíce hnědého cukru
    • lžička soli
    • 1/4 velké nebo 1 malá cibule
    • lžíce rostlinného oleje 

Příprava jídla

1 Papriku zbavte stopky a vysypte z ní semínka. Dejte ji do hrnce, přidejte nahrubo nakrájená rajčata, cibuli a česnek, přilijte 1,5l vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 40 minut, dokud paprika nezměkne. Potom vše rozmixujte a přeceďte přes síto. Přiveďte opět k varu, osolte a přisypte mátu.

2 Na naložené papričky dejte do menšího hrnce sušené papričky chipotle, ocet, cukr a sůl, přilijte 240ml vody a pomalu vařte, dokud papričky nezměknou, trvá to zhruba 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte ji na oleji doměkka. Přidejte asi 1/5 papriček a rozmixujte. Směs přidejte ke zbylým papričkám a vařte ještě 10 minut. Dosolte. Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.

3 Tortilly nakrájejte na proužky a ve vyšší vrstvě oleje je pomalu opečte dozlatova. Z avokáda vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na plátky. Sýr rozdrobte nebo nastrouhejte. Do misky vložte tortillové nudličky, přilijte polévku, navrch dejte plátek avokáda, sýr, nakládanou papričku a trochu crème fraîche nebo zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC

Sušená máta se s polévkou lépe chuťově propojí a nemá v sobě ostrost máty čerstvé. Pokud chcete použít bylinku čerstvou, ponořte do polévky malý svazek a po minutě jej vyndejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

Vařený jazyk s mandlovou omáčkou a rýží

Guacamole

Ceviche z bělomasé ryby

reklama

Přidat komentář