Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynutý věnec s čokoládovou náplní

Dvoubarevný dezert je krásný na pohled, zábavný na řezu, a hlavně báječný na chuť.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 2 věnce (o průměru 20–24 cm)
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    • 200 ml mléka
    • 50 g krupicového cukru
    • 15 g kvasnic
    • 480 g hladké mouky + na podsypání
    • 3 g soli
    • 1 velké vejce + 1 žloutek
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 3/4 lžičky citronové kůry, najemno nastrouhané
    • 100 g másla, změklého nebo rozpuštěného, zchladlého
    • rostlinný olej na vytření mísy a formy

    NA NÁPLŇ

    • 100 g kvalitní tmavé čokolády, rozpuštěné
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 120 g třtinového cukru
    • 35 g kakaa holandského typu
    • 1/4 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá

Příprava jídla

1 V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2 V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, žloutek, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále hodně lepit, přisypte ještě trochu mouky. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé. Těsto dejte do větší mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3 Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Čokoládu, máslo, cukr, kakao i vanilku dobře promíchejte a odložte stranou.

4 Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál, rozdělte na polovinu a každou vyválejte na velký obdélník o rozměrech 40 x 30 cm. Oba obdélníky rovnoměrně potřete připravenou náplní, ale kolem dokola nechte 1 cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé. Obě rolády podélně rozkrojte a zaviňte do copu (viz obrázek) a stočte do dvou kulatých forem s prázdným středem o průměru 20–23 cm (viz Něco navíc) vytřených olejem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout.

5 Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Věnce pečte dozlatova zhruba 20 minut, nebo až na špejli zapíchnuté do středu neulpí žádné těsto.

NĚCO NAVÍC
Kulatou formu s prázdným středem (např. pod názvem forma na savarin) koupíte na internetu nebo v obchodech s cukrářskými potřebami. Jedná se v podstatě o bábovkovou formu, která má ploché dno a směrem dolů se nezužuje. Můžete ovšem použít i klasickou kulatou dortovou formu o průměru 20–23 cm a do jejího středu položit kulatý kovový cukrářský ráfek o průměru 10–12 cm a výšce 8–10 cm.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z pastináku a pečeného česneku

Welcome drink z ginu a lesního ovoce

Jednohubky s čočkovým kaviárem

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Pečené bramborové plátky a glazované zelíčko pak čoi

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

Přidat komentář