Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lilková parmigiana

Tenhle recept nás uchvátil v knize australské blogerky Tori Haschky, která vyšla česky ve Slovartu pod názvem Pryč s cukrem!

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2–3 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Zelenina

Ingredience

    • 2 menší lilky
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 40 g parmazánu, na hobliny + k podávání
    • 100 g mozzarelly
    • nakládaná rajčátka (viz Něco navíc) a/nebo velká hrst bazalkových lístků k podávání
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    NA RAJČATOVOU OMÁČKU

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 malá cibule, oloupaná a na kostičky
    • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
    • 400 g konzerva krájených rajčat
    • 1/2 lžíce sušeného oregana
    • špetka drceného sušeného chilli (nemusí být)
    • 1 lžička cukru (nemusí být)

    NA BEŠAMEL

    • 25 g másla
    • 25 g cizrnové mouky (nebo jiné luštěninové, případně hladké pšeničné mouky)
    • 200 ml mléka
    • cca 120 g okapané cizrny z konzervy (1/2 400 g konzervy), propláchnuté a rozmixované na pyré (aby bylo hladší, lze přidat 1 lžíci mléka nebo vody) anebo 50 g sušené cizrny, namočené a uvařené doměkka a poté obdobně rozmixované (lze použít i 120 g hotového hummusu)
    • 1 velmi malé vejce, prošlehané (lze použít 1/2 prošlehaného velkého vejce)

Příprava jídla

1 Z lilků odřízněte vršky. Podélně je nakrájejte na cca 1,5cm silné plátky a potřete olivovým olejem. Po dávkách je opečte na grilovací pánvi, aby byly svrchu zlatohnědé a uvnitř vláčné.

2 Mezitím připravte omáčku. V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a opékejte cibuli 5–7 minut doměkka, ke konci vsypte česnek. Vlijte konzervovaná rajčata, ochuťte oreganem a sušeným chilli, chcete-li, přiveďte k mírnému varu. Omáčku svařte dohusta. Ochutnejte ji, je-li příliš kyselá, oslaďte ji lžičkou cukru a podle chuti osolte.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Zatímco se rajčatová omáčka vaří, připravte v rendlíku bešamel. Máslo rozpusťte na středním ohni, vsypte mouku a míchejte do pasty. Opékejte za stálého míchání do světle hnědé jíšky. Postupně vlévejte mléko a zašlehávejte ho balonovou metlou, až zhoustne do nehrudkovaté bílé omáčky. Vmíchejte cizrnové pyré, pak odstavte a vmíchejte vejce a trochu pepře.

4 Polovinu grilovaných plátků lilku vyskládejte na dno zapékací mísy nebo pánvičky či menšího kastrolu vhodného do trouby tak, aby bylo co nejdokonaleji pokryté dno nádoby (plátky skládejte jeden přes druhý). Pokryjte je polovinou rajčatové omáčky a třetinou parmazánu a mozzarelly, na to dejte další část lilkových plátků, zbývající rajčatovou omáčku a po třetině obou sýrů. Zakryjte zbývajícími plátky lilku.

5 Povrch rovnoměrně zalijte bešamelem, nechte přitom navrchu pár milimetrů volného prostoru – omáčka během pečení trochu nabude. Posypte zbývajícími sýry.

6 V předehřáté troubě pečte 45 minut, aby vršek zezlátl a bublal. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a hoblinami parmazánu, doplněné lístky bazalky a/nebo nakládanými rajčátky.

NĚCO NAVÍC
Nakládaná rajčátka (na cca 1,5 litru):
V rendlíku svařte 375 ml jablečného octa, 375 ml kojenecké vody, 2 lžíce nejodidované (mořské) soli, 2 lžíce krupicového cukru6 stroužků česneku, nakrájených na plátky, špetku mletého koriandru, 2 kuličky jalovce a 5 kuliček černého pepře. Po dosažení bodu varu vařte ještě 3–5 minut. Odstavte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Omyjte 500–750 g třešňových rajčátek (směsi barev a tvarů), nechte okapat a zbavte stopek. Do každého z nich udělejte 2–3 dírky párátkem, aby do nich mohl pronikat nálev. Rajčátka vyskládejte do sterilizované sklenice či sklenic. Přidejte mezi ně hrst oloupaných perlových cibulek a navrch pár snítek čerstvého kopru. Rajčátka a ostatní suroviny ve sklenicích zalijte nálevem, aby všechno bylo ponořené. Uzavřete sterilizovanými víčky. Uložte do chladničky a nechte aspoň 24 hodin rozležet. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Masové ragú v rolovaném lilku

Lilková pizza po sicilsku

Ryba na víně se zeleninou

Salát s vejci a grilovaným lilkem

22 podob lilku

Přidat komentář