Do rychlé krémové omáčky z mascarpone můžete přidat i houby, které nasbíráte v lese. Dobu opékání pak přizpůsobte jednotlivým druhům. Těstoviny budou skvělé za všech okolností.
Suroviny
Postup
Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Pak sceďte a uchovejte hrnek vody z vaření.
Mezitím ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte na středním ohni polovinu másla a 1 lžíci olivového oleje. Zesilte oheň na střední až silný a vsypte hlívu. Rozprostřete ji v rovnoměrné vrstvě a opékejte 3 minuty bez míchání, pak opékejte a míchejte dalších 3–5 minut, aby se tekutina odpařila a houby zezlátly. Jemně osolte, opepřete a přesuňte na talíř. Obdobně, ale kratší dobu, opečte na zbývajícím másle a oleji žampiony a přidejte je k hlívě.
V pánvi použité k opékání hub rozehřejte na omáčku 30 g másla na středním ohni. Vsypte šalotku a opékejte 2 minuty do změknutí. Přidejte česnek a chilli vločky, opékejte půl minuty.
Ztlumte oheň a přidejte trochu vývaru. Zbývající vývar prošlehejte se škrobem
a vlijte do pánve, ochuťte dijonskou hořčicí, sušenou směsí italských bylinek a mletou paprikou. Na mírném ohni vařte do zhoust- nutí. Pak vmíchejte parmazán a nechte
ho rozpustit. Následně ještě víc zmírněte oheň a zašlehejte mascarpone tak, aby se rozpustilo. Přidejte houby a promíchejte.
Potom do omáčky vsypte těstoviny, podle potřeby nařeďte vodou z vaření na požadovanou konzistenci. Přidejte část petrželky, promíchejte a ihned podávejte posypané další petrželkou, parmazánem
a čerstvě mletým pepřem.
NĚCO NAVÍC
Česnek dávkujte podle svých preferencí a také podle ,síly‘ toho, který zrovna máte po ruce.