Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány

Začněte podzimní ráno pořádným kopcem sladké slasti!

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3-4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
P
Chuťovka

Ingredience

    • 3 hodně zralé banány
    • 3 vejce, bílky a žloutky oddělené
    • 2 lžíce rostlinného oleje neutrální chuti + další na opékání
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • 1 hrnek jemné celozrnné mouky
    • 1 hrnek hladké mouky
    • 2 lžičky kakaa holandského typu
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1 špetka soli
    • 1,5 hrnku podmáslí
    • hrst lískových oříšků, nasucho opražených

    NA KRÉM

    • 3 lžíce arašídového másla
    • 250 g měkkého tvarohu
    • 125 ml smetany ke šlehání (33%)
    • javorový sirup na doslazení

    NA KARAMELIZOVANÉ BANÁNY

    • 3 lžíce třtinového cukru
    • 2 čerstvé pevné banány
    • 125 ml smetany ke šlehání (33%)

Příprava jídla

1 Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte obě mouky smíchané s kakaem, sodou, práškem do pečiva a solí a přidejte i podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků.

2 V pánvi rozehřejte olej, lžící tvarujte lívanečky a opékejte je z obou stran dozlatova.

3 NA KRÉM: Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem.

4 V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.

5 Lívanečky navrstvěte na sebe, ozdobte je krémem, banány a nasekanými oříšky.

NĚCO NAVÍC
Lívanečky můžete připravit i v efektní ombré variantě. Do těsta během přípravy nepřidávejte kakao. Začněte opékat lívanečky. Po vypotřebování 1/3 těsta zapracujte 1 lžičku
kakaa a pokračujte v opékání. Poté, co spotřebujete druhou třetinu těsta, přidejte do zbytku druhou lžičku kakaa. Nakonec navrstvěte lívanečky podle barev od nejtmavší po nejsvětlejší.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bábovka s bílou čokoládou a sušenkami amaretti

Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

Čokoládový fondán s ostružinami

Přidat komentář