Losos, citron a kopr jsou osvědčená kombinace. Omáčka z karamelizovaných citronů však jednoduché jídlo pozvedne na zcela novou chuťovou úroveň. Tohle lehké a svěží jídlo je hodné i svátečních událostí. Nejvíc parády udělá stejnoměrný, vyšší filet z lososa. Podávejte s blanšírovanými zelenými fazolkami.
Postup
Troubu předehřejte na 190°C. Lososa položte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete. Máslo smíchejte s olejem a koprem. Naneste směs na rybu. Vložte do trouby a pečte cca 15–20 minut nebo déle podle výšky filetu.
Zatímco se ryba peče, připravte omáčku. Ostrouhejte z citronů žlutou část kůry a dejte stranou. Pak ostrým nožem okrájejte všechnu bílou část kůry. Následně citrony nakrájejte na plátky o síle 0,5 cm.
Ze 120 ml oleje na omáčku odeberte 3 lžíce a rozehřejte je na pánvi, na kterou se vejdou kolečka citronů těsně vedle sebe. Opečte citrusy z obou stran, až budou zkaramelizované a zlatavé. Opečené citrony nasekejte nožem nadrobno.
Vložte je do mísy, přidejte všechny přípečky z pánve po citronech a uchovanou kůru. Přidejte zbylý olivový olej, 3 lžíce medu, sůl a pepř a rozmixujte do hladké emulze. Do hotové omáčky zašlehejte ještě cca 4 lžíce vody. Ochutnejte, dle chuti dosolte, opepřete anebo přidejte med.
Fazolky uvařte ve vroucí osolené vodě a ihned podávejte s lososem a omáčkou a citronem na ozdobení.
NĚCO NAVÍC
Pokud nespotřebujete všechnu omáčku, dejte ji do lednice, kde vydrží cca tři týdny a použijte jako dresink na saláty.