Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Máslový nákyp z filo těsta s chai sirupem s whisky

Neobvyklý dezert má pro vás hned tři příjemná překvapení – jednak strukturu, která je tvořena křupavými pláty těsta, jednak hedvábný smetanový pudink, který tvoří základ, a potom omamně dobrý voňavý sirup s rozinkami. 

Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 150ml smetany ke šlehání (33%)
    • 350ml smetany na vaření (12%)
    • 3 vejce
    • 110g krupicového cukru
    • 140g třtinového cukru
    • 2 lžíce směsi chai
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1/4 lžičky muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
    • 1 lžička mletého kardamomu
    • 24 listů těsta filo
    • 250g másla, rozpuštěného

    NA CHAI SIRUP S WHISKY

    • 110g krupicového cukru
    • 1/2 dávky základní směsi chai (2 sáčky)
    • 35g rozinek, propláchnutých
    • 2 lžíce whisky 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C a při- pravte si 4 zapékací misky o objemu cca 300ml. Oba druhy smetany vlijte do rendlíku a na středním ohni zahřívejte, dokud smetanová směs nezačne vřít. Stáhněte z plotny. Vejce a krupicový cukr dejte do větší mísy a společně šlehejte, dokud se nespojí. Za neustálého šlehání do této směsi pomalu tenkým pramínkem vlévejte horkou smetanu. Míchejte, až budou obě směsi dobře propojeny, a potom je rozdělte do připravených zapékacích misek.

2 Do jiné malé misky nasypte třtinový cukr, směs chai, mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek a kardamom a dobře promíchejte. Každý plát filo těsta potřete máslem a posypte připravenou směsí cukru a koření. Plát vždy přeložte, ledabyle smotejte či prostě zmuchlejte a do každé zapékací mističky vtlačte 6 takto připravených plátů a nechte 5 minut odpočinout.

3 Připravené mističky položte na pečicí plech a pečte 20–25 minut, nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a pevný.

4 Zatímco se nákypy pečou, připravte si sirup. Do malého rendlíku nalijte 125ml vody, vsypte cukr a vhoďte 2 sáčky chai směsi. Zahřejte na nízkou teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Potom zvyšte teplotu a vařte 6 minut, nebo dokud směs nenabude husté sirupovité konzistence. Odstavte. Vmíchejte rozinky a whisky a promíchejte. Vylouhované sáčky se směsí chai vyjměte a vyhoďte. Připraveným sirupem zalijte nákypy a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Směs chai

Čokoládové chai vafle & čokoládový chai sirup s medem

Mramorová chai bábovka s javorovým sirupem

Chai dort s kořeněným cukrem

Přidat komentář