Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvová polévka s fetou a quinoou

K pikantní polévce zářivé barvy a úžasné chuti podávejte plochý libanonský chléb nebo chléb pita pokapaný olivovým olejem a opečený dokřupava – nahradí tak i hlavní chod.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka Balkánská

Ingredience

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 cibule, nakrájená na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1,2 kg mrkve, nastrouhané nahrubo
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 2 lžičky mleté uzené papriky
    • kůra a šťáva ze 2 biocitronů
    • 750 ml drůbežího (zeleninového) vývaru
    • sůl
    • 100 g quinoy (viz Něco navíc)
    • 300 g sýra feta, nahrubo rozdrobeného
    • 1 lžíce sherry octa
    • hrst nahrubo nasekaných lístků máty
    • hrst nahrubo nasekaných lístků hladkolisté petrželky
    • panenský olivový olej k podávání
    • libanonský chléb k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci na rozehřátém oleji opékejte cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita. Přidejte mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru a opékejte za občasného míchání 4–5 minut. Zalijte vývarem a 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut, aby se chutě propojily. Mezitím v rendlíku ve vroucí vodě uvařte propláchnutou quinou doměkka; trvá to 10–12 minut. Slijte a odložte stranou.

2 Polévku stáhněte ze sporáku,přidejte citronovou šťávu a polovinu fety. Rozmixujte dohladka a dochuťte octem, případně solí. Pamatujte však na to, že feta je hodně slaná. Polévku rozlijte do talířů, doprostřed navršte quinou a posypte bylinkami a zbylou fetou. Pokapejte panenským olivovým olejem a podávejte horké s libanonským chlebem.

NĚCO NAVÍC

Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou. Pokud se začne při jejím vaření tvořit v rendlíku pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Labne

Flamiche

Otevřený Reuben sendvič

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář