Ještě lepší než klasický bůček s houskovým knedlíkem a zelím je přidat housku do nádivky a pečínku pak jíst s bramborovými knedlíky či bramborami a špenátem.
Suroviny
Postup
Na nádivku na lžíci másla nechte na pánvičce zesklovatět cibulky.
Zbývající máslo utřete s trochou soli, vmíchejte žloutky, vyždímanou housku, cibulky, špetku muškátového květu, trochu pepře, tuhý sníh z bílků a suchou strouhanku. Chcete-li, ochutnejte a dokořeňte, solte méně než obvykle.
Troubu zahřejte na 200 °C.
Kůži na mase nařízněte tak, aby zářezy tvořily drobný vzor. Maso z boku po délce nařízněte, aby vznikla kapsa. Tu i maso ze všech stran osolte a okmínujte a naplňte nádivkou a zašijte nebo spíchněte grilovací jehlou.
Pekáč vyložte kolečky cibule, posaďte na ně maso kůží dolů, podlijte trochou horké vody a dejte na 10 minut přiklopené péct.
Pak maso obraťte, přidejte celé cibule a pečte asi 90 minut. Průběžně podlévejte. Při prvním dodatečném podlévání použijte pivo, pak pokračujte s horkou vodou.
Cca 15–30 minut před koncem pečení odklopte. Vyndejte z trouby a nechte trochu zchladnout, pak nakrájejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oběd podle prababičky: 5 receptů s nádechem historie(5 receptů)
- Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů(21 receptů)