Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Narozeninový dort s karamelovým korpusem a lískooříškovým krémem

Popis receptu: 

Dortík, který zvládne každá hospodyňka. Je jemný a lískooříškový krém dodá luxusní chuť.

Autor: Věra Šebková
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: velikost formy 17 cm, cca 8 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Lískooříšková pasta:

    200 g lískových oříšků

    200 g cukr krupice

    Kramelový piškot:

    4 vejce

    120 g třtinového cukru

    160 g hladké mouky

    5 g prášku do pečiva

    Karamelová voda: 80 g cukru krupice, 80 g horké vody

    Lískooříškový krém:

    350 g mascarpone

    200 g smetany na šlehání 40%

    150 g lískooříškové pasty

    50 g mléčné čokolády

    Krém na obmazání dortu:

    2 bílky

    112 g cukru krupice

    200 g másla

    100 g pomazánky Lotus

Příprava jídla

Lískooříšková pasta:

Troubu zapneme na 170°C. Ořechy necháme opékáme cca 10 minut. Po té přesypeme na utěrku a jemně promneme, abychom se zbavili slupek. Cukr utavíme na karamel a vmícháme oloupané ořechy, promícháme a vysypeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Necháme vychladnout a po té v sekáčku umeleme na jemnou pastu.

Kramelový piškot:

Nejprve si připravíme karamelovou vodu. Cukr utavíme na karamel a pak do něj vlijeme horkou vodu. Při vlívání dáváme pozor, abychom se neopařili. Vodu necháme vystydnout při pokojové teplotě.

Na korpus ušleháme 4 bílky s cukrem. Do bílkové pěny zašleháme postupně žloutky. Po té tenkým pramínkem vlijeme vystydlou karamelovou vodu. Lehce zamícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do formy o velikosti 17 cm. Pečeme na 160 °C cca 50 – 60 minut. Korpus necháme vychladnout a 3x prořízneme.

Lískooříškový krém:

Vše dáme do mísy a vyšleháme krém. Dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Při plnění dortu každou vrstvu posypeme praženými nasekanými lískovými ořechy.

Krém na obmazání dortu:

Bílky zahřejeme s cukrem ve vodní lázni na 71°C. Pak šleháme na plný výkon až do vystydnutí. Po malých kouscích přidáváme máslo. Do hotového krému zamícháme Lotus pomazánku. Celý dort obmažeme. Zdobíme podle vlastní fantazie.

 

Přidat komentář