Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nektarinkovo-fenyklové čatní
Nektarinkovo-fenyklové čatní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nektarinkovo-fenyklové čatní

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 skleničky po 240 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4161 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 764 g
Tuky 0 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle čatní si na focení pochvalovali i ti, kdo si jindy na fenyklu nepochutnají. Skvělé je ke grilovanému, ale i pečenému masu.

Suroviny

fenyklová semínka ½ ČL
hnědý cukr 150 g
světlý
vinný ocet bílý 120 ml
nadrobno
na kostičky
zlaté
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
sůl ½ ČL
oloupané (viz Něco navíc), na cca 1,5cm klínky

Postup

1

Ve větším rendlíku s těžkým dnem na středním ohni opražte nasucho fenyklová semínka, aby se rozvoněla, trvá to asi minutu.

2

Pak vmíchejte cukr a ocet a přiveďte k varu. Vsypte cibuli, bulvový fenykl, papričku jalapeño, rozinky, pepř a sůl a promíchejte. Zmírněte oheň a velmi jemně vařte 10 minut.

3

Potom vmíchejte ovoce a za občasného promíchání vařte, aby změklo a šťáva zhoustla na konzistenci sirupu, okolo 10 minut. Pokud by šťáva potřebovala delší dobu, vyjměte nektarinky/broskve děrovanou sběračkou a šťávu s ostatními surovinami svařte a poté do ní vraťte ovoce prohřát.

4

Horké čatní rozdělte do sterilizovaných skleniček a navrchu nechte cca 6 mm volného prostoru. Čistou látkovou nebo papírovou utěrkou utřete okraje a zavíčkujte.

5

Potom buď 20 minut sterilujte při 80°C (viz Tipy & triky níže) a pak uchovávejte v chladu a suchu (ve spíži či sklepě), nebo jen nechte přichytit víčka a skladujte v chladničce. Po otevření čatní uchovávejte vždy v chladničce. Dá se jíst i bez rozležení.

NĚCO NAVÍC
Nektarinky či broskve nařízněte na spodku do kříže, pak ponořte do vařící vody a po zhruba 20 sekundách vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Poté oloupejte. Můžete je také zasyrova oloupat škrabkou na zeleninu, ale je to méně úsporné.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
     
  • STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč