Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený hruškový koláč z hnědého másla
Obrácený hruškový koláč z hnědého másla
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Obrácený hruškový koláč z hnědého másla

4.1/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2976 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 300 g
Tuky 170 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby koláč získal ořechovou chuť, je potřeba máslo zahřívat, dokud nezíská zlatavou barvu. Pak nechte máslo zchladnout a vyšlehejte je s cukrem jako obvykle. Příprava sice zabere trochu více času, ale věřte, že to stojí za to. Tenhle malý trik dodá jinak jednoduchému koláči zcela nový chuťový rozměr.

Suroviny

máslo 175 g
+ trocha na vymazání formy
sladké, žluté (např. Williamsovy), oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
vejce 2 ks
prošlehaná
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL

Postup

1

V pánvi rozpusťte 25 g másla a zahřívejte je tak dlouho, až zhnědne a začne vonět po oříškách. Přidejte hrušky a lžíci cukru a nechte několik minut probublávat. Hrušky by měly zkaramelizovat a směs získat sirupovitou konzistenci.

2

Zbylé máslo vložte na další pánev a také je nechte zhnědnout. Poté je nalijte do misky a nechte vychladnout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Zkaramelizované hrušky vyndejte z pánve děrovanou lžící a naskládejte v jedné vrstvě na dno formy. (Vše, co vám v pánvi po hruškách zbude, můžete využít při podávání koláče nebo jako skvělé ochucení jogurtu k snídani.)

4

Vychladlé hnědé máslo smíchejte se zbývajícím cukrem a vyšlehejte do světlé pěny. Postupně zapracujte prošlehaná vejce, mouku a kypřicí prášek. Zlehka pro- míchejte, těsto nalijte na hrušky ve formě a uhlaďte. Pečte zhruba 30–35 minut, až je těsto na dotek pružné.

5

Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte 5 minut odpočinout a poté jej vyklopte
z formy na servírovací talíř. Zbylý sirup
z pánve můžete znovu zahřát a nalít na hotový koláč. Podávejte teplé, můžete doplnit šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč