Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ochucená másla

Na horký steak položte silný plátek másla a nechte ho pomaloučku rozpouštět... V tomhle případě steak nepodávejte s teplou omáčkou. 

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
P
Koření a dochucovadla

Ingredience

    • Solené máslo + další ingredience na ochucení

Příprava jídla

ZÁKLADNÍ BYLINKOVÉ MÁSLO

Na nejjednodušší ochucené máslo na světě rozmixujte 100 g soleného másla (sůl se jinak špatně rozpouští), hrst hladkolisté petrželky nebo bazalky a 1/2 stroužku česneku. Vytvořte váleček, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte chladit.

 

PODZIMNÍ BYLINKOVÉ MÁSLO

V hmoždíři utřete nahrubo 1/2 hrn- ku nasekané hladkolisté petrželky, 3 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžíce lehce opražených loupaných mandlí, 1 lžíci tymiánových lístků a 3 lístky šalvěje. Dobře promíchej- te se 100 g soleného másla. Vytvořte váleček, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte chladit.

 

BALZAMIKOVÉ MÁSLO

V rendlíku zprudka svařte 250 ml balzamikového octa na 30 ml, trvá to 8–10 minut. Sceďte a do zredukované tekutiny zašlehejte po lžíci medu a nasekaného rozmarýnu a nechte vychladnout. Rozmixujte s 85 g soleného másla. Vytvořte váleček, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte chladit.

 

CITRUSOVÉ MÁSLO

Rozmixujte 100 g soleného másla, 50 g strouhaného sýra pecorino (či parmazánu), a po 1 lžíci strouhané kůry z biocitronu, biopomeranče a limety. Vytvořte váleček, zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit.

 

OLEJOVÁ LÁZEŇ

Steak nemusíte nechávat odpočinout jen na prkénku, Italové mají jinou metodu. Do hlubokého talíře si připravte 4–6 lžic panenského olivového oleje, hrst oblíbených bylinek (petrželka nebo bazalka), lze i troška drceného česneku. Právě opečený steak osolte a vložte na 5 minut do lázně, jednou obraťte. Na talíři lze pokapat opravdu kvalitním balzamikovým octem (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Biftek ze svíčkové a pepřová omáčka

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Rumpsteak a omáčka Ambiente

Studené omáčky ke steaku

Bramborové hranolky z trouby & další přílohy ke steaku

Přidat komentář