OBCHOD

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Blesková večeře, díky které budete mít víc času užít si všechnu prázdninovou zábavu. A taky – tyhle těstoviny se dají vařit třeba i v kotlíku u stanu či v jiných polních podmínkách. 

 
Vydání: 2014/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
Vaření 0:15
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 100 g sušené slaniny, nakrájené na nudličky
    • 1–2 chilli papričky, na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 250 g ricotty
    • svazek bazalky, otrhané lístky 
    • 400 g krátkých těstovin 
    • mořská sůl
    • parmazán na posypání 

Příprava jídla

1 V pánvi na oleji opékejte slaninu a chilli papričku. Když je slanina zlatavá, přidejte česnek a míchejte 30 sekund. Pak stáhněte z ohně a vmíchejte ricottu. Osolte a vraťte na chvilku na oheň, aby se ricotta prohřála. Vypněte a vmíchejte bazalku (část si ponechte na ozdobení).

2 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Slité je promíchejte s omáčkou a podávejte posypané parmazánem a zbylou bazalkou. 

 

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Tomáš Brůha doporučuje:

Díky chilli papričce a česneku se jedná o poměrně pikantní a chuťově výrazné jídlo, které musí být doplněno o víno, které má pěkné tělo, aby se tzv. neztratilo. Z odrůd se bude poměrně dobře hodit vyzrálejší Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, nebo třeba i aromatické odrůdy jako je Tramín červený nebo Pálava. Zde je ovšem na místě připomenout, že ne sladké či polosladké varianty. Vynikající harmonii můžeme také vytvořit i s víny růžovými, která jsou v České republice na velmi vysoké kvalitativní úrovni. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním nebo ještě lépe v provedení pozdní sběr, tedy v kategorii přívlastkových vín. Z ročníků bych spíše volil 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem.

Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Rýňáky pak na Slovácku nebo v České vinařské oblasti.

Více na www.wineofczechrepublic.cz 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Kynuté knedlíky s borůvkami

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Květáková polévka se sýrovými nočky

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dnes jsme vyzkoušeli... a chválíme redakci! Vynikající rychlý recept. Pro zeleninové nadšence, jako jsem já, ještě klidně přidejte ke své porci pár pokrájených třešňových rajčátek.

Přidat komentář