Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami

4.7/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 333 g
Sacharidy 75 g
Tuky 120 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králičí maso se pořád drží ve stínu jiných druhů masa. Myslíme si, že neprávem. Má totiž výjimečné nutriční vlastnosti, a pokud víte, jak na něj, můžete ho proměnit v naprostou delikatesu. Vyzkoušejte třeba jednoduchou úpravu s kmínem, česnekem a bylinkami. 

Suroviny

celý králík – 1,5-1,8 kg
sůl
celý
2-3 paličky, očištěné, ale v celku, vodorovně rozpůlené
rozmarýn snítky
čerstvý
tymián snítky
čerstvý
na pokladení a zjemnění

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Staženého a vykuchaného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na 6–7 částí. Nejdříve oddělte přední i zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části, popřípadě oddělte hlavu. Hlava, stejně jako žebra a břišní stěny či skelet se hodí na přípravu vývaru. 

2

Rozporcovaného králíka ze všech stran osolte a okmínujte. Dejte ho do pekáčku a obložte česnekem, rozmarýnem a tymiánem, maso poklaďte tenkými plátky másla. Mírně podlijte vodou.

3

Pekáček přiklopte či zakryjte alobalem a dejte do trouby. Až se z trouby začne linout vůně, ztlumte ji na 180°C a pečte, aby bylo maso měkké a dobře se oddělovalo od kostí, celkem asi 1,5 hodiny, podle potřeby podlévejte a ke konci odklopte. Jezte s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem, do šťávy vymačkejte pečené stroužky česneku a zjemněte ji máslem.

NĚCO NAVÍC
Zkušení venkované radí doplnit králíka na pekáči kouskem (uzeného) bůčku, aby měla pečínka šťávu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč