Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi – čirá slast!

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 6–8 pohárů
Doba přípravy: Více než hodinu
+ mražení
PT15M
Pečení 0:15
Pohár

Ingredience

    • 5 hřebíčků
    • 2 svitky skořice, podrcené paličkou na maso
    • 5 hvězdiček badyánu
    • 1 lžička semínek anýzu
    • 5 kuliček nového koření
    • 350 ml mléka
    • 450 ml smetany ke šlehání
    • 120 g třtinového cukru
    • 40 g tekutého medu nebo melasy
    • 5 žloutků

    NA MAKOVOU DROBENKU

    • 100 g polohrubé mouky
    • 75 g krupicového cukru
    • 60 g másla, vychlazeného a na kostičky
    • 1 lžíce nemletého máku
    • 50 g mandlových lupínků

    NA ŠVESTKOVOU OMÁČKU

    • 500 g čerstvých švestek (mohou být i mražené, povolené)
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžíce rumu tuzemáku

Příprava jídla

1 Na plotně nahřejte hrnec, vsypte do něj koření a chvíli ho nasucho pražte, aby se rozvonělo. Pak zalijte mlékem, přidejte smetanu a cukr. Zahřejte k varu, poté odstavte, přikryjte a nechte nejméně 30 minut louhovat (klidně déle, záleží na tom, jak intenzivního aromatu chcete dosáhnout).

Do mísy nalijte med nebo melasu a navrch umístěte sítko. Žloutky rozmíchejte v menší misce. Smetanový základ s kořením znovu zahřejte k varu a pak opatrně několik naběraček nalijte na žloutky, aby se ohřály a při styku s horkým základem se nesrazily. Po každé naběračce dobře zamíchejte. Vytemperované žloutky vraťte zpět do hrnce ke smetanovému základu. Zahřívejte a míchejte při střední teplotě, dokud směs nezačne houstnout do konzistence řídkého pudinku. Pak přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny, a především koření) do mísy s medem nebo melasou a promíchejte, aby se směs spojila. Dejte vychladit a potom nalijte do zmrzlinového strojku a nechte umíchat. Případně nalijte do mrazuvzdorné nádoby a během mražení několikrát promíchejte ponorným mixérem, aby zmrzlina byla nadýchaná a bez ledových krystalků.

3 Troubu vyhřejte na 160°C. Plech vyložte pečicím papírem. Z polohrubé mouky, krupicového cukru, vychlazeného másla a máku vypracujte prsty drobenku, nasypte ji na připravený plech, posypte mandlemi a pečte dozlatova asi 15 minut. Nechte zcela vychladnout.

4 Švestky vypeckujte, nakrájejte na kousky a spolu s cukrem a rumem tuzemákem je vařte do změknutí a zhoustnutí. V případě potřeby podlijte trochou vody. Pokud máte raději hladkou omáčku, rozmixujte
ji ponorným mixérem a přepasírujte přes jemné síto.

5 Na dno poháru nalijte švestkovou omáčku, přidejte zmrzlinu, posypte drobenkou a mandlemi a na závěr pokapejte ještě trochou omáčky. Ihned podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Laskonkový pohár

Krtkův pohár

Pohár koňaková špička

Pohár s krupicovou kaší a meruňkami

Přidat komentář