Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

13x neodolatelný zmrzlinový pohár

13x neodolatelný zmrzlinový pohár
ZDROJ: Apetit

Pro sestavení zmrzlinového poháru neplatí žádná pravidla – krom jediného: musíte ledovou pochoutku sníst dříve, než roztaje. Ale to, co si do něj dáte, je čistě na vás a vašich chutích. Přesto spolu některé chuti fungují lépe než jiné.

Zmrzlinový pohár se podle Laury B. Weiss, autorky knihy Ice Cream – A Global History zrodil v Americe na konci 19. století. Jeho předchůdcem byl dezert zvaný soda cream, který kombinoval dvě populární pochoutky – tedy sodovku, zpravidla ochucenou sirupem, a kopeček zmrzliny. Sodovka a její ochucené varianty přilákaly tolik zákazníků, že bylo nasnadě rozšířit sortiment o další populární a masivně se šířící lahůdku – zmrzlinu.

  • Tzv. Soda Fountains tedy pítka se sycenou vodou se staly nedílnou součástí amerických lékáren (drug store), kde se prodávaly nejen léky, ale i drobné dobroty.
  • Vznikaly Ice Cream Parlours – místy, kde se scházeli obyvatelé celého maloměsta či čtvrti. Zmrzlinárny s pítky se staly centry společenského života a soda cream módním občerstvením.

V 90. letech 19. století někoho napadlo (spory o autorství se vedou dodnes) místo sodovky doplnit kopeček zmrzliny o lahodnou omáčku, šlehačku a kandované třešně. Vzniklo sundae – ultimátní zmrzlinový pohár, do kterého můžete dát lahůdek, co hrdlo ráčí, a nikdy se neodchýlíte od ducha originálu, protože podstatou sundae je ničím neomezené blaho.

Prakticky totéž se dá říct o jakémkoli zmrzlinovém poháru – z výživového hlediska ho k životu nepotřebujeme. Je čistou nadstavbou, potěšením… Něčím, co si dopřáváme za odměnu. Když si chceme zvednout náladu. Když chceme rozmazlit děti…

Jak připravit nejlepší pohár

  • Vanilková zmrzlina s malinami – známým příkladem budiž pohár, který proslul pod názvem Horká láska, v němž se zmrzlina snoubí s teplou malinovou omáčkou.

  • Čokoládová zmrzlina s třešněmi či višněmi (a případně kapkou třešňové pálenky nebo griotky) – kdo by neměl rád višně v čokoládě?

  • Vanilková zmrzlina s čokoládovou omáčkou – ve francouzštině se tomuto jednoduchému poháru říká Dame blanche (bílá paní) a může být základem mnoha dalších: fungovat bude s oříšky, mandlemi, pistáciemi či griliášem, vaječným koňakem, ostružinami či švestkami podušenými v cukru s trochou kardamomu. Když vanilkovou zmrzlinu doplníte oslazeným kaštanovým pyré, získáte pohár, který je variací na populární francouzský dezert Mont blanc.

  • Kávová zmrzlina se smetanovým likérem – kombinaci pro dospělé můžete nabídnout po nedělním obědě návštěvě jako kávu i dezert v jednom.

  • Karamelová zmrzlina s opraženými arašídy – je jen na vás, zda zvolíte solené či nesolené. V prvním případě budete následovat trend míchání slané a sladké chuti, který už je několik let hitem (zmrzlinář, který nenabízí slaný karamel, jako by ani nebyl).

  • Smetanová zmrzlina s jahodami – jahody se šlehačkou (tou si v každém případě můžete ozdobit i pohár) jsou neprůstřelná kombinace, a když do sklenice přidáte ještě několik bílkových pusinek, získáte zmrzlinovou variantu Eton mess.

  • Vanilková zmrzlina s čokoládovou omáčkou, šlehačkou a banánem– pod názvem Banana split existuje tento dezert už více než sto let. Servíruje se na oválných talířích či miskách ve tvaru lodičky, ale můžete ho připravit i do poháru

Skryt pre seznam
Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč