Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem
Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5754 kcal
Bílkoviny 400 g
Sacharidy 242 g
Tuky 330 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky svému zašpičatělému tvaru je květová špička ideální pro větší množství lidí – lze totiž podávat krvavé i zcela propečené maso z jediného kusu. Její obdoby v zahraničním porcování masa jsou picanha, top sirloin cap nebo rump cap, které mají na povrchu ponechaný tuk a jsou oblíbené v USA a Brazílii.

Suroviny

hořčice dijonská 1 PL
římský kmín 2 ČL
mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
chilli sušené 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě drcený
zázvor (mletý) ½ ČL
sůl vločková 1 PL
little gem salát 2 ks
rozdělený na listy
limetová šťáva
z jedné limety
olivový olej 1 PL
k podávání
Na fazolový salát
olivový olej extra panenský 6 PL
nadrobno
řapíkatý celer 4
řapíky, nadrobno
česnek 6 stroužků
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
kajenský pepř ½ ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
rajčatová pasta 2 PL
nebo protlak
nebo rukola
po 400 g, scezených, propláchnutých
fazole černooké 2 konzervy
rajčata cherry 800 g
barrevné
limetová šťáva
ze dvou limet
koriandr čerstvý 1 svazek
stonky nadrobno, lístky nakrájené
máta svazek
nasekané lístky

Postup

1

Maso potřete ze všech stran hořčicí, pak promíchejte všechno koření se solí a ze všech stran jím posypte maso a obal dobře přitiskněte, aby se přichytil.

2

Gril rozehřejte středně až silně a uhlíky shrňte k jedné straně. Máte-li plynový gril, zapalte jeden hořák a ostatní nechte vypnuté. Maso položte tučnější stranou přímo nad zdroj tepla a opékejte 2–3 minuty dozlatova, pak opékejte ze všech ostatních stran 1–2 minuty dotmava a do zkaramelizování. Potom maso přesuňte nad nepřímý oheň, tučnou stranou dolů, a opékejte 18–25 minut pod poklopem, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 50–55°C. Má-li gril teploměr, měl by touto dobou ukazovat 200°C. Pak maso přesuňte na talíř a nechte odpočívat 10–15 minut – vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 60°C ve středu nejsilnější části. Nakrájejte na plátky proti vláknu.

3

Na fazolový salát rozehřejte v pánvi 4 lžíce olivového oleje a vsypte cibuli, řapíkatý celer a česnek s trochou soli a pepře. Opékejte 5 minut do změknutí, pak vmíchejte uzenou papriku, kajenský pepř, římský kmín, rajčatovou pastu a nakrájené listy kadeřávku (pokud máte rukolu, vsypte ji do salátu až po odstavení). Vařte 2–3 minuty nebo tak dlouho, aby kadeřávek začal zavadat, pak vsypte fazole a vlijte 150ml vody, dobře promíchejte a odstavte.

4

Na gril položte 2 vrstvy pevného alobalu, rajčátka promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a spoustou soli a pepře. Položte je na alobal a opékejte za občasného obracení 5–10 minut, aby byla pěkně ožehnutá. Jemně je vmíchejte do směsi. Polijte limetovou šťávou, přidejte koriandr a mátu, znovu opatrně promíchejte.

5

Listy salátu Little Gem promíchejte se solí, pepřem, limetovou šťávou a olivovým olejem, podávejte s masem, fazolovým salátem a zakysanou smetanou.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

PICANHA Troubu předehřejte na 200/180°C. V pánvi na středním ohni zahřejte lžíci olivového oleje, maso opečte obdobně jako v první fázi na grilu. Položte na pekáč (tukem dolů) a přelijte výpekem. Osolte, opepřete, pečte 18 až 25 minut. Doba odpočívání i potřebné vnitřní teploty jsou shodné s grilováním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč