Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotový dort s jahodovým džemem a šlehačkou (Victoria Sponge Cake)
Piškotový dort Viktorie
ZDROJ: Olive Magazine
sdílet:

Piškotový dort s jahodovým džemem a šlehačkou (Victoria Sponge Cake)

4.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (pro cca 8 osob)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3733 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 336 g
Tuky 233 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte jednoduchý recept na absolutní klasiku mezi britskými dezerty, kterou milovala už královna Viktorie. Tento dezert kombinuje nadýchaný a díky máslu zároveň vláčný piškot s jahodovým džemem a krémovou náplní. Tradiční ozdoba? Pouze lehký poprašek moučkového cukru. 

5 jednoduchých kroků k dokonalému piškotovému dortu Victoria Sponge: Tajemství dokonalého dortu spočívá v přípravě toho nejlehčího a nejnadýchanějšího piškotu. Stačí udělat několik malých kroků, které vás k dokonalosti rozhodně přiblíží. 

  1. BUĎTE PŘIPRAVENI: Vše si připravte předem. Odvažte suroviny, formy pečlivě vyložte pečicím papírem a troubu předem vyhřejte. Díky tomu můžete dort vložit do trouby dřív, než vzdušné těsto začne ztrácet objem.
     
  2. ZMĚKLÉ MÁSLO: Ujistěte se, že je máslo opravdu měkké (ale ne rozpuštěné). Máslo se snáze spojí s cukrem a při šlehání vniknou do směsi další vzduchové bubliny, takže bude nadýchanější.
     
  3. VEJCE: Čerstvá vejce pokojové teploty pojmou více vzduchu než ta stará nebo ta právě vytažená z lednice, díky čemuž bude piškot lehčí a vzdušnější. 
     
  4. PŘIDÁVÁNÍ VAJEC: Přidáním vajec najednou by byla směs příliš těžká a přestala by se našlehávat. Přidávejte jedno po druhém, aby dort zůstal nadýchaný.
     
  5. PROSÍVÁNÍ: Proséváním mouky odstraníte nejen hrudky, ale také směs načechráte. Do těsta se tak opět dostane další kýžený vzduch. 
Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 175 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo vanilková pasta
vejce 3 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
nemusí být
NA NÁPLŇ
jahodový džem 4 PL
40%, ušlehaná
na poprášení

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Dvě 18cm formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky).

2

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem či pastou do nadýchané pěny. 

3

Po jednom zašlehejte vejce. 

4

Stěrkou opatrně, ale důkladně zapracujte prosátou směs mouky, kypřicího prášku a soli. 

5

Směs rozdělte do forem a urovnejte stěrkou.

6

Pečte oba korpusy zároveň 20–25 minut dozlatova, nebo dokud se mírně neoddělí od od okrajů formy. Při lehkém stlačení by měly vyskočit zpět.

7

Nechte 5 minut vychladnout, poté vyklopte na mřížku a sloupněte papír. Před plněním nechte zcela vychladnout.

8

Jeden korpus položte rovnou stranou na servírovací talíř, potřete džemem a poté i ušlehanou šlehačkou. Navrch položte druhý korpus rovnou stranou nahoru. Poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: Olive magazine

 

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč