Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Piškotový dort s višněmi a citronovým krémem

Třetí příčku ve Velké cukrářské výzvě vyhrál tenhle originální dort. Nadchl nás krásně nadýchaný piškotový korpus, kterému prospělo rozležení přes noc. A kombinace se šlehačkou a citronovým krémem mu také moc slušela. Ombré mramorování je efektní a trendy, a přitom tak snadné! 

Vydání: 2016/5
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Dort

Ingredience

    NA KORPUS

    • 14 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 630g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 630g hladké mouky
    • 2,5 lžičky prášku do pečiva

    NA CITRONOVÝ KRÉM

    • 100ml citronové šťávy
    • 180g krupicového cukru
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
    • 150g másla
    • 6 žloutků
    • 1 litr smetany ke šlehání 33%

    NA VIŠŇOVÝ ROZVAR

    • 250g mražených višní
    • 6 lžic krupicového cukru
    • 5 lžic tmavého rumu

    NA MÁSLOVÝ MERINGUE KRÉM

    • 6 bílků
    • 360g krupicového cukru
    • 500g másla, změklého potravinářské barvy

    NA DOKONČENÍ

    • zelená čokoláda
    • gelové barvy na obarvení krému
    • sněhové pusinky
    • makronky
    • květy růží a snítky nevěstina závoje 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C. Žloutky vyšlehejte s cukrem a během šlehání průběžně přilévejte 130ml horké vody (cukr se pěkně rozpustí a hmota nabude na objemu). Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Mouku a prášek do pečiva prosejte ke žloutkům a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.

2 Těsto rozdělte do 6 dortových forem o průměru 23cm, předem vyložených pečicím papírem. Dejte do trouby a pečte 30–40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.

3 Na citronový krém si připravte vodní lázeň – na hrnec s vroucí vodou posaďte žáruvzdornou misku (kovovou nebo skleněnou). Do misky vlijte citronovou šťávu a 350ml vody a přidejte cukr a škrob. Důkladně rozmíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (asi jako pudink). Přidejte máslo, odstavte z plotny a míchejte, až se všechno spojí. Pak zašlehejte žloutky a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a na závěr do ní vmíchejte připravený citronový pudink.

4 Na rozvar dejte višně do rendlíku, přisypte cukr a vlijte rum, krátce provařte a pak nechte vychladnout.

5 Na meringue krém: Do žáruvzdorné misky dejte bílky, přisypte cukr, prošlehejte a misku postavte na hrnec s vroucí vodou. Neustále šlehejte, aby se bílky nezačaly vařit. Jakmile se cukr rozpustí, sundejte misku z hrnce a vyšlehejte do pevného sněhu. Do zchladlého sněhu zašlehejte máslo.

Pět korpusů pokropte višňovou šťávou, rozdělte na ně višně a potřete je citronovým krémem. Korpusy postavte na sebe a šestý nepotřený dejte úplně nahoru. Vzniklou ‚věž‘ nechte hodinu tuhnout v lednici.

7 Odložte si 1/3 máslového krému a zbylým potřete a uhlaďte dort po celém obvodu. Navrch položte tác a dort otočte vzhůru nohama. Dejte chladit, aby krém ztuhl. Připravte si 3 misky a do každé dejte asi lžíci odloženého krému. Obsah každé misky obarvěte jinou barvou (obr. 1). Postupně krémy natírejte na dort a vytvořte tak ombré mramorování (obr. 2).

8 Barevnou čokoládu rozpusťte a rovnoměrně ji naneste na okraj vršku dortu tak, aby pěkně stékala po stranách (obr. 3). Opět dejte dort alespoň na hodinu chladit. Pak jej vyndejte, nahoru položte tác a dort otočte. Zbylým máslovým krémem potřete dort shora a dejte znovu chladit. Pokud vám zbyl obarvený krém, vytvořte mramorování i na vrchní části dortu. Dort ozdobte pusinkami, makronkami, růžemi a nevěstiným závojem. Obr. 4 - nakrojený dort

Malované sněhové pusinky

Naučte se jednoduché ale velmi efektní malované pusinky!

Makronky

Rozkošný francouzský dezert vás krok za krokem naučí cukrářka Zuzana Dvořáková.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mandlovo-jahodový dort s pěnou ze sektu

Třípatrový dort z bílé čokolády

Dokonalé slavnostní dorty

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je možné piecť testo postupne? Lebo do trúby sa mi nemesti 6 foriem naraz
Obrazek uzivatele
Dobrý den, určitě můžete korpusy upéct postupně. Předpokládám, že máte běžnou troubu, do které se vejdou 2 formy naráz? Pak vydělte množství surovin na korpusy 3, abyste získala množství na 2 korpusy. Přípravu těsta a pečení zopakujte 3x, abyste získala 6 korpusů. Bohužel těsto nejde připravit naráz a péct postupně, protože by vám „spadlo“, vyprchal by prášek do pečiva a našlehaná vejce by taky ztratila pracně našlehanou strukturu. Držíme palce, ať se dort podaří na výbornou, redakce Apetitu

Přidat komentář