Kombinace sýra s modrou plísní, cibulky, slaniny a jahod vypadá divoce. Výsledná pizza je však nesmírně lahodná, protože se v ní setkávají základní a výrazné chutě – sladká z jahod, slaná ze sýra a slaniny a kyselá z balzamikové redukce.
Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu
Suroviny
Postup
Na těsto rozmíchejte droždí s větší částí vody, troškou mouky a cukrem a nechte na teplém místě vzejít kvásek. V míse zatím smíchejte zbývající mouku se solí. Přilijte vzešlý kvásek a olej a pomocí vařečky nebo hnětacího háku v robotu začněte vypracovávat těsto. Podle potřeby přilijte vodu – každá mouka saje trochu jinak, výsledkem by mělo být hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta lehce pomažte olejem, zakryjte mísu a nechte jej vykynout na dvojnásobek. Těsto také můžete nechat kynout přes noc v lednici.
Do pánve vlijte lžíci oleje a nechte olej rozehřát. Vsypte cibuli a špetku soli. Na mírném ohni zvolna restujte a často míchejte, aby se cibule nepřipálila, ale pěkně zkaramelizovala. Pak dejte stranou.
Vykynuté těsto propracujte rukama na pracovní ploše poprášené moukou. Vytvarujte placku a přeneste ji na plech s pečicím papírem, můžete podle potřeby ještě rukama roztáhnout a dotvarovat na plechu. Máte-li pečicí kámen na pizzu, přemístěte těsto jen na pečicí papír – k sázení do trouby pak lze použít pevnou kartonovou lepenku, s jejíž pomocí placku na kámen sesunete.
Nastavte troubu na 230°C, pokud má- te, vložte do střední části trouby kámen na pizzu, aby se nahřál. Přes těsto volně položte utěrku a nechte 10 minut kynout na teplém místě.
Na balzamikovou redukci vlijte do rendlíku ocet a med a na mírném ohni vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla. Vsypte jahody a vařte dalších 10 minut, až se rozpadnou. Rozmixujte, odstavte a nechte vychladnout.
Na těsto naskládejte střídavě ricottu, modrý sýr a kousky slaniny, poházejte cibulí. Pak poklaďte jahodami a vložte do trouby. Pokud máte pizza kámen, pečte cca 10–15 minut. Na plechu to trvá déle, zhruba 25 minut. Ozdobte bazalkovými lístky, pokapejte redukcí a jezte.