OBCHOD

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Sladký pohár vítězů

Vydání: 2013/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Pohár Italská

Ingredience

    • 100 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku
    • 400 g třešní, odpeckovaných
    • 400 g mascarpone
    • 1 lžíce moučkového cukru


    NA GRANITU

     

    • 125 g krupicového cukru
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • 125 ml silného espresa
    • 25 ml likéru Nocello nebo jiného oříškového či ořechového likéru


    NA GRILIÁŠ

     

     

    • 100 g lískových oříšků
    • rostlinný olej na vymazání
    • 80 g krupicového cukru

     

Příprava jídla

1 Na granitu v kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody a cukr, ztlumte a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Vypněte.

2 Přidejte citronovou kůru a přilijte espreso, likér a 75 ml vody. Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte zmrazit. Promíchávejte vidličkou každých 30 minut, až se začnou tvořit ledové krystaly; trvá to asi 2 hodiny.

3 V jiném kastrolu smíchejte 100 g cukru, vanilkový lusk s vyškrábnutou dření a 200 ml vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Přidejte polovinu třešní a zahřívejte, až začnou měknout (5–7 minut). Přidejte zbylé třešně a vařte ještě 2–3 minuty. Vyjměte vanilkový lusk a dejte vychladit. (Sirup by měl být hustý, jestli je moc řídký, vyjměte ovoce a sirup svařte.)

4 Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a připravte griliáš. Oříšky dejte na plech a pečte 12–15 minut, až budou dozlatova opražené. Promněte v utěrce, abyste odstranili slupku. Pekáček vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Nasypte na něj oříšky. V kastrůlku smíchejte cukr (80 g) a 60 ml vody a na středním plameni míchejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí. Pak zahřívejte 3–4 minuty, až bude karamel světle zlatý. Přelijte s ním oříšky a nechte vychladnout. Rozlámejte a pak rozmixujte v robotu na griliáš.

5 Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem a rozdělte do 6 sklenic. Na to navršte třešně v sirupu a kávovou granitu. Posypte griliášem a podávejte.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Biftek s třešněmi a gorgonzolou

Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou

Třešňové taštičky

Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami

Třešňový clafoutis

Třešně nasladko i naslano

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

26 kávových dezertů, které vás nabijí energií!

reklama

Přidat komentář