Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami

Díky podmáslí je polévka jemná, díky křenu pikantní a díky bramborám vydá skoro za hlavní chod... A jako bonus křupavá slanina. Polévka snů!

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 - 10 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 2 litry vývaru (zeleninového, drůbežího)
    • 1 litr podmáslí
    • 30 g hladké mouky
    • 4 stroužky česneku, drceného
    • 1 lžička kmínu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    NA BRAMBORY

    • 80 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky + 4 plátky na ozdobení
    • 1,2 kg přílohových brambor s pěknou slupkou, nakrájených na čtvrtky
    • 120 ml mléka, horkého
    • 3 lžíce másla
    • 2 lžíce strouhaného křenu
    • svazek pažitky, nasekaný + na ozdobení 

Příprava jídla

1 Začněte přípravou šťouchaných brambor: V nepřilnavé pánvi opečte slaninu (nudličky i celé plátky). Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Rozšťouchejte je nahrubo s horkým mlékem, máslem, křenem, pažitkou a nakrájenou slaninou. Osolte a opepřete a odložte na teplé místo.

2 Na polévku ve velkém hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar. V míse prošlehejte podmáslí, mouku a česnek. Směs zašlehejte do vroucího vývaru a přidejte kmín. Za stálého míchání zvolna zahřívejte 5–10 minut. Tekutina se už nesmí vařit, aby se nesrazila. Osolte a udržujte horké.

3 Rozlijte polévku do talířů, doprostřed dejte kopeček šťouchaných brambor a ozdobte pažitkou a plátky opražené slaniny.

NĚCO NAVÍC
Když je na bramborách pěkná slupka, ponechte ji. Je v ní mnoho cenných živin a na talíři vypadá zajímavě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

Meruňkový koláč z podmáslí

50 polévek na zahřátí

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Přidat komentář