Crinkles - jednoduše božské! S přehledem obstojí coby vánoční cukroví i jedlý dárek na poslední chvíli. Pokud milujete čokoládu, pak si recept na popraskané sušenky určitě zapište, protože je vám rušíme za to, že u jedné várky nezůstanete. Příprava crinkles je navíc tak snadná, že vám s ní mohou pomoci i děti.
Suroviny
Postup
Brusinky naložte do rumu, nejlépe pár hodin předem.
Do ohnivzdorné misky zavěšené na hrnci s vroucí vodou odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe.
V kuchyňském robotu vyšlehejte vejce a 60 g cukru do husté světlé pěny; šlehání trvá zhruba 5 minut.
Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách macerované brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Malým tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom nechte robot pracovat při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku. Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, uložte na 2 hodiny do lednice.
Troubu předehřejte na 160 °C. Dva plechy vyložte papírem na pečení.
Lžící odkrojte kousek zatuhlého těsta, letmo z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji, poupravte tvar (nyní to půjde o poznání lépe, těsto už se tolik nelepí) a následně ještě důkladně obalte v moučkovém cukru. Kuličky pak skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou. Na jeden plech jich vměstnáte kolem 15. První hotový plech vložte do trouby a pečte 10–12 minut. Upečené sušenky budou sice uprostřed měkké, avšak pokud je prstem zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.
Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je nechte vychladnout na mřížce a zabalte ke svačině.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- K snídani & k svačině(6 receptů)
- 20 jídel, která děti milují(21 receptů)
- Snadné pečení: sušenky 15-krát jinak(13 receptů)
- 30 receptů na nejlepší domácí sušenky(30 receptů)
Komentáře
uplne fantasticke priam pre milovnikov cokolady :)
Dobry vecer, je cas adventu a snad kazdaúy, pece. Chystam se delat opet tradicni skvelou vanockua a ta uplne nej nej nej osvedcena byla vydana, ci otistena v cisle 12/2006, ta vsak na zdejsim portalu neni, bohuzel, protoze je uplne nejlepsi, dalsi co byly uvedeny, nejsou tak skvele…. Krasne svatky vsem!!!
Mám na tyto sušenky ještě jiný recept, pouze se 60g cukru. Stačí :-)
Neměla jsem doma 2 čokolády, tak jsem dala jen jednu a sušenky byly výborné, skoro lepší. Takže už dávám jen 100g. Peču je jako dárek a vždycky mají úspěch.
Jsou výborné. Jen ty kuličky je třeba dělat opravdu malé, nám tak vyšla spíše větší kolečka. Ale zaprášilo se po nich i tak !
Dobrý večer, prosím poraďte mi, jak tyto sušenky skladovat, když je chci udělat v předstihu? A jak dlouho se mohou skladovat? Děkuji za odpověď. Fialová
Milá Katko, sušenky uchovávejte v suchu – třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Držte je stranou od všeho příliš aromatického (jako například uzenin), aby vám nenačichly. Takto vydrží velmi dlouho, protože neobsahují žádné vlhké suroviny. Nejspíš ale začnou brzy tvrdnout.
Milá Jano, děkuji mnohokrát za Vaši odpoveď. Pomohla mi. Hezký den, Katka
To mám radost, děkuji. :)