Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pórková polévka s brokolicí a modrým sýrem

Zelenina, kterou v některých zemích považují i za koření, je skutečnou hvězdou zimní kuchyně. 

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1 pórek, jen světlá část, nakrájená nahrubo
    • 1 brambora, oloupaná, nakrájená nahrubo
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 125 ml suchého bílého vína (nebo jen další vývar + 1 lžička bílého vinného či jablečného octa)
    • 1 velká brokolice včetně stonku, nakrájená nahrubo (nebo 500 g mražené)
    • 150 g sýra s modrou plísní, rozdrobeného
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 hrsti opražených mandlových lupínků
    • hladkolistá petrželka
    • tousty nebo krutony k podávání

Příprava jídla

1 Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vsypte cibuli, pórek, bramboru a česnek. Míchejte a opékejte 5 minut, až cibule změkne. Potom buď podlijte vínem a 2 minuty vařte, aby se tekutina zredukovala na polovinu, pak přilijte vývar a přidejte brokolici. (Víno můžete vynechat a jeho množství nahradit vývarem a 1 lžičkou octa. Zalijte jím cibuli a pak vložte brokolici.) Potom zesilte oheň a přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 10-15 minut, aby brokolice změkla. Odstavte a nechte asi 10 minut chladnout.

2 Přidejte polovinu sýra a rozmixujte dohladka. Prohřejte na mírném ohni a už nevařte. Osolte.

3 Rozdělte do misek a podávejte posypané mandlemi, zbývajícím sýrem a petrželkou. Pokapejte zbylým olejem a opepřete. Podle chuti podávejte s tousty nebo s krutony.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené zimní rizoto s pórkem

Pórkový koláč s hořčicí a mrkví

Přidat komentář