Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ratatouille

Základem téhle opečené středomořské směsi zeleniny jsou rajčata, papriky, lilky a cukety. Důležitý je i česnek, olivový olej a bylinky. My jsme do směsi bylin zařadili i bazalku, ovšem kvůli ní se francouzští kuchaři hádají – někteří tvrdí, že bez ní není ratatouille, jiní říkají, že její výrazná chuť vše přebije.

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Opékání 0:20
Zelenina

Ingredience

    • 2 velké lilky
    • 4 malé cukety
    • 2 červené nebo žluté papriky
    • 4 velká zralá rajčata
    • 1 velká červená cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 5 lžic olivového oleje
    • 2 lžičky provensálského koření nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
    • malý svazek čerstvé bazalky
    • sůl a pepř na dochucení
    • citronová šťáva nebo balzamikový ocet na zakápnutí, nemusí být

Příprava jídla

Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.

Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu.

Cibuli osmahněte dosklovita, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut. Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte posypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mořský vlk pečený v soli

Galetky se špenátem a vejcem

Kančí na víně se švestkami a hrozny

Sýrové fondue

44 nej receptů s cuketami

22 podob lilku

Přidat komentář