Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ratatouille

Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď myšák Remy, nebo vynikající zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Egon ohromen...

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT55M
Pečení 0:55
Zelenina

Ingredience

    • 2–3 brambory, nakrájené na tenké plátky
    • 1–2 lžíce olivového oleje
    • 1–2 hrnky rajčatové omáčky s bazalkou, nejlépe domácí
    • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
    • 3–4 snítky tymiánu, lístky otrhané
    • 1/2 lžičky chilli vloček
    • sůl dle chuti
    • 1 lžíce balzamikového octa
    • 2 menší lilky, nejlépe menší a co nejtenčí, nakrájené na tenké plátky
    • 1 žlutá cuketa nebo tykev nakrájená na tenké plátky
    • 1 zelená cuketa, nakrájená na tenké plátky
    • 1 červená paprika, na tenké plátky sůl a čerstvě mletý pepř

    NA BEŠAMEL

    • 1 lžíce másla
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 hrnek plnotučného mléka sůl a čerstvě mletý pepř špetka muškátového oříšku 

    NA BAZALKOVÝ OLEJ

    • malá hrst bazalky, nakrájené na proužky
    • 1 česnek, drcený 
    • 1 lžíce oleje

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.

2 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.

3 Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.

4 Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.

5 V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.

6 Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut. Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ryba pečená v majonéze

‚Plážový‘ burek se sýrem

Soljanka

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Přidat komentář