Jasně že je ve výsledku rychlejší řízky usmažit, ale když nechcete stát u plotny anebo řízků potřebujete najednou hodně, je trouba skvělým řešením!
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Připravte si plech nebo pekáček veliký akorát tak, aby se do něj vešly řízky v jedné vrstvě. Vlijte do něj zhruba 1–2mm vrstvu oleje a vložte do trouby.
Brambory vydrhněte a dejte vařit (i se slupkou) v osolené vodě.
Plátky krkovičky osolte, opepřete a jemně naklepejte. Poté je obalte nejdřív ve vejci a následně ve strouhance. Vložte je do rozpáleného oleje, poklaďte polovinou plátků másla a pečte zhruba 20–30 minut, v polovině času obraťte a poklaďte zbývajícími plátky másla.
Brambory sceďte a lehce rozšťouchejte s máslem, pažitkou a mlékem. Řízky podávejte se šťouchanými bramborami.
NĚCO NAVÍC
Řízky můžete doplnit obvyklými klínky citronu, nakládanými křupavými okurkami nebo červenou řepou. Skvěle se k nim hodí také saláty: jednoduchý hlávkový s octovou zálivkou vinaigrette, okurkový strouhaný salát se sladko-kyselou nebo jogurtovou zálivkou. A pokud vás tlačí čas, a přece chcete podávat něco zeleného, roli salátu zastoupí lístky polníčku anebo hotová směs salátových listů ze supermarketu, které stačí zakapat dobrým (třeba balzamikovým) octem.