Pokud už se vám přepily všechny sirupy, je tohle skvělý způsob, jak zužitkovat rybízovou šťávu.
Suroviny
Postup
Omytý a otrhaný rybíz vrstvěte střídavě s cukrem do vysoké, ideálně 3litrové sklenice. Zakryjte plátýnkem a stáhněte jej provázkem nebo gumičkou. Nechte stát na lince 3–4 dny, poté dejte do chladu a nechte ještě týden prokvasit.
Když směs přestane kvasit a bublat, sceďte ji přes plátýnko. Tekutinu odměřte a dolijte stejné množství vodky.
NĚCO NAVÍC
Rybíz s cukrem můžete nechat prokvasit i při pokojové teplotě, třeba na kuchyňské lince, bude to rychlejší. V chladu vše kvasí pomaleji, zato budete mít lepší kontrolu. Vodka je ideální, protože je chuťově neutrální. Budete-li chtít likér sladší, po dolití vodkou jej můžete dosladit dle chuti.
TIP REDAKCE
Rybízový likér je skvělý samotný, s kostkou ledu i bez. Můžete ho zředit bublinkami (à la Kir). Bude to skvělá přísada v létě do koktejlů (co takhle rybízový Cosmopolitan?) a v zimě do čaje (nebo jen do horké vody). Likér můžete samozřejmě použít též do dezertů (pro dospělé) – skvělý bude v triflu, v pohárech, v ovocném tiramisu, v galetce, v obráceném koláči, do ovocných náplní i na marinování ovoce.
- Na rybízovou Caipirinhu naplňte menší skleničku drceným ledem, přilijte 1 malého panáka (20 ml) rybízového likéru, 1 malého panáka (20 ml) cachaça rumu a šťávu z 1/4 limetky. Jemně promíchejte lžičkou nebo míchátkem.