Klasické kynuté skořicové šneky určitě znáte. Jsou nadýchané, voňavé a prudce návykové. Jak je ještě vylepšit? Máslo na potírání šneků můžete kromě skořice ochutit i trochou rumu či tuzemáku. Budou ještě lahodnější. Inspirujte se a přidejte vrstvu čokoládového karamelu s pekanovými ořechy! Z obyčejných šneků udělá přímo nadpozemský zážitek.
Suroviny
Postup
Mouku prosejte do mísy (můžete použít robot) a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžičky cukru a polovinu vlažného mléka, promíchejte zlehka vidličkou a zaprašte moukou z mísy. Přikryjte a nechte na teplém místě vzcházet cca 15 minut kvásek.
Na okraj mísy s moukou a kváskem dejte změklé máslo, sůl, vejce, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru a zbývající cukr a vypracujte hnětacím hákem nebo vařečkou hebké těsto. Podle potřeby přilévejte při hnětení mléko, aby bylo těsto měkké, ale ne lepivé. Zakryté nechte kynout zhruba 45 minut na dvojnásobný objem.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem. Z cukru na náplň odeberte 60 g a smíchejte se skořicí, máslo rozpusťte. Těsto rozválejte na moukou poprášené ploše do obdélníku (cca 30 x 40 cm), potřete částí másla (něco si schovejte navrch) a posypte skořicovým cukrem. Po delší straně pevně srolujte a roládu nakrájejte na 10–12 kousků. Nepříliš natěsno je nasázejte do zapékací mísy či pekáče, potřete zbývajícím máslem a ještě jednou nechte volně přikryté zhruba 15 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Šneky pečte 30–40 minut dozlatova, pak vyjměte z trouby, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Zbylých 80g cukru nasypte do hrnce a nechte na mírném ohni zkaramelizovat – nemíchejte, ale občas zakružte hrncem. Přilijte 50 ml vody a smetanu (pozor, bude to prskat) a na mírném ohni vařte, dokud se nerozpustí možné hrudky. Ještě chvíli vařte, aby omáčka zhoustla, pak odstavte.
Vsypte čokoládu a míchejte do rozpuštění. Z ořechů odložte 1 lžíci stranou. Zbytek vsypte do karamelu a zamíchejte. Pak teplý karamel natřete na šneky a posypte odloženými ořechy.
Fotografie převzata z Image Professionals.