Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

Růžičková kapusta se už několikátou sezonu hřeje na kulinárním výsluní. Zaslouženě! V kombinaci s topinambury a těstovinami vysloveně září...

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Pečení 0:15
Těstoviny

Ingredience

    • mořská sůl
    • 125g topinamburů, nakrouhaných či nakrájených na cca 3mm kolečka
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 rohlík nebo houska, nahrubo rozmixované na strouhanku
    • 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 200–250g růžičkové kapusty, zbavené zbytku stonku a rozpůlené či na čtvrtky (podle velikosti)
    • 200g špaget
    • 30g másla
    • drcená sušená chilli paprička
    • čerstvě mletý pepř
    • 30g čerstvě nastrouhaného parmazánu k podávání
    • hrubá mořská sůl na dokončení
    • panenský olivový olej k podávání 

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Talíř vyložte papírovou utěrkou.

2 Topinambury dejte do mísy s 1 lžící oleje, dobře promíchejte tak, aby se plátky oddělily a všechny se rovnoměrně omastily olejem. V jedné vrstvě je pak rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Mírně je osolte a pečte v troubě předehřáté na 220°C, horkovzdušné na 200°C, 12–15 minut (v polovině obraťte plech), dozlatova a dokřupava (sledujte je, abyste zachytili správný okamžik). Odložte a nechte chladnout. (Topinamburové lupínky můžete také osmažit v pánvi v oleji.)

3 Mezitím rozehřejte 1 lžíci oleje v pánvičce na středním ohni, vsypte strouhanku a opékejte ji za stálého míchání asi 3 minuty, až začne zlátnout. Podle potřeby zmírněte oheň, aby se nespálila. Přidejte pořádnou špetku nakrájeného česneku a opékejte ještě 2 minuty, aby strouhanka zezlátla a česnek se rozvoněl. Mírně osolte a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou.

4 V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte kapustičky asi 2 minuty, pak je vylovte děrovanou sběračkou, ochlaďte v cedníku tekoucí studenou vodou a odložte. Do opět vroucí vody vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (asi 8 minut).

Mezitím rozehřejte v těžké hluboké pánvi na středním ohni zbývající olej a třetinu másla. Přidejte zbývající česnek a drcenou chilli papričku, opékejte 30–60 sekund, aby se česnek rozvoněl, ale nepřipálil. Pak vsypte kapustičky, pomocí kleští promíchejte s česnekem. Opepřete. Vlijte asi 60ml vody z těstovin a za stálého míchání minutu povařte, aby se chuti spojily.

6 Špagety sceďte, ale uchovejte přitom 100ml vody z vaření. Těstoviny přidejte do pánve a zalijte odloženou vodou z vaření. Promíchejte. Přidejte zbývající máslo a vařte asi 2 minuty, aby se voda svařila na polovinu a tekutina zhoustla.

7 Odstavte. Smíchejte s polovinou topinamburových lupínků, parmazánu a strouhanky. Podávejte posypané zbývající strouhankou, lupínky a sýrem, ochucené hrubou solí a pokropené co nejlepším olivovým olejem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka s kapustou, orzem a klobáskou

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

Kotlety s kapustovou kaší a asijskou omáčkou s jablky

Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Pečená krůtí stehna s dvojí kapustou

40 receptů bez masa nejen pro vegetariány

Královna zimních záhonů

Přidat komentář