Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kolagen v rostlinné podobě? Vsaďte na irský mech!

Už jste slyšeli o irském mechu? Ne? Nevadí. Pojďme si tedy o rostlinné alternativě živočišného kolagenu a želatiny a koncentrované výživě pro tělo, vlasy a pleť něco říci.
31. 10. 2017 | Autor: Eva Dvořáková

Irský mech je nutričně velmi bohatá řasa. Díky svým vlastnostem má široké využití v raw a veganské kuchyni. Ovšem bát se ho nemusíte ani v té klasické, pokud máte zájem jej obohatit něčím neobvyklým.

Tato mořská řasa obsahuje 15 z 18 pro tělo nezbytných látek jako jsou vápník, síra, jód, draslík, hořčík, dále vitamín A, B, C, D, E, F a K a mnoho dalších. Vytváří ochranný film ve střevech, chrání je, a zároveň zvyšuje vstřebatelnost všech potřebných živin. Působí blahodárně především na klouby, šlachy, vlasy, nehty a pokožku. Podporuje funkci močových cest a trávicího ústrojí, pomáhá při potížích s průduškami a také podporuje odvádění těžkých kovů z těla.

Má lepší vstřebatelnost a rychlejší účinky než živočišný kolagen. I díky tomu je vegany a vegetariány oceňován jako jedna z nejlepších přírodních alternativ živočišného kolagenu a želatiny. 

Gel z irského mechu prospěje i vaší pokažce. Stačí ji potřít a uvidíte doslova zázraky. Jako alternativa živočišného kolagenu totiž skvěle vyhladí vrásky a vypne pleť.

 

Jak ho použít v kuchyni?

Já jsem si Irský mech oblíbila už před několika lety. Kamarádka mi ho doporučila do RAW dortů, které jsem tehdy začínala tvořit, a od té doby ještě stále objevuji nové využití jak v raw, tak i veganské kuchyni,“ říká Květa Vondráková z lahodnosti.cz.

Irský mech se dá využít při přípravě raw pokrmů jako ztužovadlo. Díky svým vlastnostem je vhodný je do vegan a raw dortů, krémů, sýrů či pečiva, ve kterých plní funkci želatiny či kokosového oleje a pokrmy krásně ztuží. Hravě nahradí i vejce. Je úžasný i jen tak marinovaný třeba v salátu nebo se je možné jím zahustit polévku či ho použít k přípravě lahodných pudinků či aspiků. Jeho využití je opravdu velmi široké a potenciál obrovský.

O původu irského mechu

Irský mech je mořská řasa, která původně rostla v pobřežních vodách irského kontinentu na skalách několik metrů od pobřeží. Za své jméno tato nutričně bohatá řasa vděčí svému vzhledu, protože opravdu připomíná mech. V 19. století byl irský mech jedním z hlavních zdrojů potravy a přísunu živin a jeho léčivé účinky byly využívány tamními obyvateli i námořníky k boji proti celé řadě nemocí.

V dnešní době se vyskytuje na více místech, zejména u pobřeží Atlantiku a Tichého oceánu, pobřeží severní Evropy a Kanady, Karibských ostrovů či Indonésie. Různí se ale jeho kvalita i barva na něž má vliv čistota moří.

Můžeme se setkat i s anglickým názvem Irish moss nebo latinsky Chondrus Chrispus což je jednoduše česky Puchratka Kadeřavá.

reklama

Přidat komentář