Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špalda se zeleninou a zálivkou s tahini
Špalda se zeleninou a zálivkou s tahini
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špalda se zeleninou a zálivkou s tahini

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1254 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 93 g
Tuky 78 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud toužíte doplnit špaldový salát živočišnou bílkovinou, ladí k němu třeba krevety či kuřecí maso.

Suroviny

špalda 150 g
vývar zeleninový 300 ml
horký
olivový olej 3 PL
množství rozdělené na 2 lžíce + 1 lžíci
nakrájená na tenká kolečka
zelí ½ ks
špičaté, nakrájené na nudličky
nebo černá kapusta (cavolo nero) nebo běžná kapusta, nakrájená na kusy o velikosti sousta
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
červená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
Na zálivku
olivový olej panenský 1 PL
citron ½ ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
hustý

Postup

1

Špaldové kroupy propláchněte, nasypte do rendlíku, zalijte vývarem a uvařte doměkka podle návodu na obalu (podle požadovaného stupně změknutí to trvá 30–50 minut). Podle potřeby dolévejte během vaření horkou vodu. Uvařenou špaldu sceďte a nechte okapat.

2

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte na silném ohni 2–3 minuty dozlatova a dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a osušte na papírových utěrkách. Pánev odložte.

3

Zelí a kapustu spařte 1–2 minuty ve vroucí osolené vodě, nechte dobře okapat a dejte stranou.

4

Pánev postavte na střední oheň a nechte na ní asi půl minuty rozvonět česnek a chilli papričku. Pak vsypte špaldové kroupy a opékejte za stálého obracení, aby mírně zezlátly, asi 2 minuty. Potom je vyklopte na talíř.

5

Do uvolněné pánve vlijte 1 lžíci oleje, vsypte spařenou zeleninu a opékejte za občasného obracení 2 minuty. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Odstavte.

6

Na zálivku prošlehejte tahini, olivový olej, 1 lžíci citronové šťávy, jogurt a 3 lžíce studené vody. Podle chuti osolte a opepřete a dolaďte citronovou šťávou. 

7

Opečené špaldové kroupy promíchejte se zeleninou a navršte na servírovací talíř či rozdělte na jednotlivé talíře. Pokapejte zálivkou, posypte křupavou cibulí a najemno nastrouhanou citronovou kůrou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Namísto špaldových krup lze použít ječné anebo předem namočená zrna ovsa, špaldy, ozimé pšenice, jednozrnky či dvouzrnky. Počítejte však s tím, že doba vaření zrn může být ještě delší. Pokud se potřebujete vyhnout lepku, zkuste hnědou rýži či quinou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč